Brussel·les

Un Rajoy satisfet diu que Espanya es mantindrà com a receptor net d'ajuts europeus fins al 2020

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha expressat la seva satisfacció per l'acord assolit sobre el pressupost de la UE per als pròxims set anys, que permetrà que Espanya tingui un saldo positiu amb l'Europa comunitària. Espanya rebrà uns mil milions d'un nou fons per combatre l'atur juvenil i una assignació extra de 500 milions d'euros per a desenvolupament rural.

Actualitzat
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha expressat la seva satisfacció per l'acord assolit sobre el pressupost de la UE per als pròxims set anys, que permetrà a Espanya tenir un saldo positiu amb l'Europa comunitària. Segon ha dit Rajoy, "rebrem més del que aportem, el saldo net és del 0,2% del PIB, enfront del 0,15% de l'actual període 2007-2013, i, per tant, podem estar contents i satisfets". "Ha estat un procés ardu, llarg i laboriós, però hem arribat a un bon acord", ha sostingut Rajoy. "Aquest resultat és molt important per a Espanya davant la crisi que passem i els importants esforços de consolidació fiscal que estem fent". Segons el president del govern, el resultat de la cimera "suposa un reconeixement d'Europa a les polítiques que estem portant a terme molts països de la Unió".

Rajoy ha recordat que la proposta de pressupost que va sortir de la cimera comunitària de novembre feia que Espanya passés a ser contribuent net de la UE, és a dir, que hauria d'aportar a les arques comunitàries més fons dels que rebria. També ha assenyalat que Espanya perdia en política agrària comuna i en cohesió, cosa que ha dit que era preocupant en un moment de crisi econòmica. Davant d'aquesta situació, amb l'acord assolit ara, l'estat espanyol aconsegueix finalment mantenir el saldo positiu amb la UE.

Rajoy ha destacat també el fons de 6.000 milions d'euros que es dirigirà a lluitar contra la desocupació juvenil, dels quals 3.000 corresponen a diners nous, no provinents d'altres partides pressupostàries. D'aquesta quantitat ha assegurat que Espanya n'obtindrà el 30 per cert, uns 1.000 milions d'euros. Després d'expressar la seva especial satisfacció per aquesta fita, a la qual ha dit haver-hi dedicat molt temps en les últimes setmanes, ha citat també l'assignació especial que tindrà Espanya de 1.824 milions d'euros per a fons de cohesió.

A més, ha explicat que, en atenció a les seves circumstàncies particulars, Ceuta i Melilla obtindran 50 milions d'euros addicionals de fons estructurals. Així mateix, s'ha referit a l'ajuda especial de 1.110 euros anuals per aturat que ha dit que obtindran les regions en transició. Andalusia, Galícia i Castella-la Manxa mantindran com a mínim el 60% de les ajudes que reben en l'actual període i les Canàries rebran subvencions específiques per la seva condició de regió ultraperifèrica. Aquesta partida reportarà uns 930 milions d'euros addicionals respecte a la proposta que va sortir de la cimera pressupostària de novembre. Tot això, ha resumit, representa un increment dels fons de cohesió de 3.724 milions d'euros, fet que suposa una notable millora davant els 2.800 milions previstos fa una mica menys de tres mesos.

A aquests gairebé 1.000 milions més cal sumar-hi que l'estat espanyol consolida la seva situació en el capítol de la política agrària comuna. En ajudes directes, tindrà una dotació d'uns 35.000 milions d'euros, i en desenvolupament rural incrementa en un 3 per cent el pressupost respecte al període actual per assolir aproximadament 8.300 milions, dels quals 500 corresponen a una assignació específica per a Espanya, aconseguida en l'últim tram de la negociació. Rajoy ha remarcat igualment que s'ha guanyat en flexibilitat, ja que fins a un 15 per cent d'aquests fons es podran transferir entre ajudes directes i desenvolupament rural. "Amb tot això es consolida el suport als agricultors espanyols fins a l'any 2020, cosa que és molt important perquè l'agricultura, la ramaderia i tota la indústria agroalimentària -ha recalcat- estan experimentat una millora molt substancial a Espanya".

Alhora, ha assenyalat que l'Estat espanyol obté una millora en recursos propis, en virtut de la qual la Hisenda pública aportarà una menor contribució al pressupost comunitari. Això és degut tant a la reducció del pressupost en partides que tenien poc retorn per a Espanya, com a la moderació de les compensacions en alguns països. L'estalvi aproximat ha dit que serà d'uns 3.300 milions d'euros.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut