París

Un psiquiatre francès busca pederastes per internet per provar un medicament contra el desig sexual

Un psiquiatre francès ha posat a internet un anunci per tal d'aconseguir que es posin en contacte amb ell pederastes reincidents disposats a participar en un assaig mèdic. Es tractaria de dur a terme un estudi comparatiu de dos medicaments que actuen sobre el desig sexual i que podrien ser utilitzats per evitar atacs a menors. Vol acabar reclutant, amb l'anunci, una cinquantena de pederastes que hagin delinquit tot i haver rebut tractament amb psicoteràpia o antidepressius. La legislació francesa prohibeix fer aquesta mena d'assajos amb persones que estiguin encara empresonades.

Actualitzat

Els candidats han de ser antics condemnats o homes que mai no han hagut de respondre davant la justícia pels seus actes. El psiquatre que pretén dur a terme l'estudi és de l'Institut Nacional Francès de Salut i Investigació Mèdica (Inserm) i els garanteix total confidencialitat. En declaracions al diari “Le Journal du Dimanche”, el psiquiatre, Serge Stoleru, admet que serà difícil reclutar tants voluntaris.

L'estudi de l’Inserm, cofinançat pels ministeris de Sanitat, Justícia i Investigació, es planteja com a objectiu final l'autorització dels medicaments, en el cas que es demostrin eficaços, per al tractament de la pedofília. La medicació que volen provar disminueix la secreció de testosterona, l'hormona masculina que regula el desig sexual. En concret, les molècules sotmeses a prova són la ciproterona, desenvolupada pel laboratori Schering AG, i la leuprorelina, de Takeda, que s'utilitza per al tractament del càncer de pròstata. La peculiaritat d'aquestes molècules, respecte al tractament químic que alguns propugnen per als pederastes reincidents, és el seu caràcter reversible.

Stoleru té previst realitzar una psicoteràpia en paral·lel i adverteix contra la creació d'expectatives desmesurades, ja que es tracta només d'aportar una eina suplementària en el tractament d'aquestes persones, “però no és la píndola miracle".

Els metges intentaran estudiar els mecanismes cerebrals que intervenen que l'atractiu sexual es dirigeixi a nens. L'investigador, que ha escrit als psiquiatres dels departaments en els quals són els centres clínics implicats en el seu treball (París, Lió, Surennes i Villejuif) també espera l'ajuda dels jutges d'aplicació de penes per trobar candidats, així com del seu nou web d’internet.

Objecte de debat

La qüestió de la reincidència dels delictes de pederàstia ha estat objecte de diverses lleis a França en els últims anys, començant per una de 1998, que imposava als autors una pena complementària que permetia obligar els delinqüents sexuals a rebre un tractament terapèutic.

En una altra llei de desembre de 1995 s'al·ludeix de forma explícita al tractament químic, que no obstant això ha de ser decidit per un metge, no per un jutge, i portar-se a terme amb el consentiment exprés del condemnat.

Anar al contingut