Un popular youtuber algerià crida a l'abstenció en les eleccions algerianes

Algèria vota unes eleccions legislatives marcades per la crisi econòmica i pel sentiment generalitzat d'apatia de bona part de la població

Actualitzat

Ha estat l'estrella inesperada d'aquesta campanya per a les legislatives. El músic i "youtuber" algerià DZ Joker ha ha revolucionat les xarxes fent una crida a l'abstenció. El vídeo s'ha fet viral i representa, per a milions de joves algerians, el sentiment de desil·lusió i apatia que els inspira la classe política.

"Mansotich" ("No votaré"), 2017

"Vols el meu vot?
No votaré.
No votaré perquè estic malalt i no t'importa.
No votaré perquè tenia fred i no em vas donar refugi..."

L'abstenció és la principal protagonista d'aquestes eleccions. La clau: els joves, menors de 30 anys, que suposen la meitat de la població, la majoria a l'atur, i que no veuen cap esperança de canvi ni se senten representats per una generació política ancorada en el poder.

"No han fet ni faran res. Votem qui votem, només es preocupen d'ells mateixos."

Ho diu Monaim, un jove algerià, però és un sentiment generalitzat.

Mentrestant, els partits del poder han intentat mobilitzar els algerians prometent estabilitat i seguretat. Sid Ahmed Ferroukhi és el candidat del Front d'Alliberament Nacional.

"Respondrem amb estabilitat i seguretat a totes les preocupacions."

No es preveu cap sorpresa i el Front d'Alliberament Nacional, del president Bouteflika, i els seus aliats seran, un cop més, els clars guanyadors. Un aval, creuen, a la gestió de la greu crisi econòmica que viu el país arran de la caiguda del preu del petroli, la seva principal font d'ingressos.

♦ Quan la crisi del petroli amenaça l'únic país del Magreb immutable, Algèria

El president del país, Abdelaziz Buteflika, té 80 anys i no se'l veia en directe des de fa tres anys. Aquest dijous ha anat a votar en cadira de rodes. Els últims mesos ha impulsat mesures econòmiques impopulars per lluitar contra la baixada continuada de preus del gas i el petroli des del 2014. Aquest país, del qual Espanya importa un terç del que consumeix, depèn absolutament dels ingressos dels carburants.

Aquestes són les sisenes eleccions legislatives des de l'adopció el 1989 d'un sistema pluripartidista. Més de 23 milions d'algerians estan convocats per escollir la nova Assemblea Nacional, una cambra controlada del Front d'Alliberament Nacional des de la independència del país de França el 1962.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut