París

Un policia mort i dos de ferits en un tiroteig a París reivindicat per Estat Islàmic

El president francès, François Hollande, assegura que és un atac de "caràcter terrorista". Estat Islàmic ha reivindicat a través de l'agència Amaq l'autoria del tiroteig

RedaccióActualitzat

Un policia ha mort i dos més han resultat ferits en un tiroteig aquest dijous al vespre al centre de París. Els fets han passat poc després de les nou al bulevard central dels Camps Elisis, a l'alçada del número 102, on un home ha disparat cap als policies. L'home que ha disparat -que era "conegut" pels serveis d'intel·ligència- hauria estat abatut.

La policia ha identificat l'autor dels trets, segons ha explicat el fiscal de París, François Molins, que s'ha negat a dir-ne el nom perquè "hi ha operacions en curs". Molins ha confirmat que el terrorista ha disparat amb un fusell d'assalt i ha assegurat que s'ha obert una investigació per assassinat, intent d'assassinat i associació de malfactors amb finalitats terroristes.

Estat Islàmic reivindica l'atac

L'atac l'ha reivindicat Estat Islàmic a través de l'agència Amaq. L'agència vinculada a l'organització jihadista ha informat que "l'autor de l'atac als Camps Elisis en el centre de París és Abu Iussef "el Belga", i és un dels combatents d'Estat Islàmic".

Poc abans, un sindicat policial ha dit que un individu dins d'un cotxe hauria obert foc contra un cotxe de policia en aturar-se en un semàfor en vermell.

 

 

El portaveu d'Interior, Pierre-Henri Brandet, ha assegurat en declaracions a la televisió BFMTV que l'autor del tiroteig tenia com a objectiu agents de policia. Brandet ha assenyalat que l'atacant ha disparat "deliberadament" contra un agent que hi havia en un cotxe patrulla i, posteriorment, ha intentat matar altres policies que hi havia al carrer.

Hollande, convençut que és "terrorisme"

En una compareixença aquest mateix dijous a la nit, el president francès, François Hollande, s'ha mostrat convençut que el tiroteig als Camps Elisis és de "caràcter terrorista".

"Estem convençuts que les pistes que poden conduir a la investigació i que han de revelar tota la realitat són d'ordre terrorista"

El president ha convocat un Consell de Defensa per a aquest divendres a primera hora. De la investigació, se n'ha fet càrrec la secció antiterrorista de la Fiscalia de París.

 

Un testimoni que ha presenciat els fets ha explicat el relat del que ha vist aquest vespre als Camps Elisis de París.

"L'atacant ha aparcat just darrera una furgoneta de policia i ha sortit amb un kalàixnikov. He sentit 6 trets, em pensava que eren petards perquè al principi no vèiem ningú. Estava amagat darrera la furgoneta i disparava contra la policia. És un terrorista. Ha sortit amb un kalàixnikov i ha començat a disparar. Ens hauria pogut tocar a nosaltres i dispara una ràfega de trets al carrer però afortunadament s'ha dirigit a la policia i hi havia més agents que l'han pogut matar."

La policia està desallotjant la zona propera al tiroteig i les autoritats han demanat a la població que no s'acostin als Camps Elisis. La prefectura de París ha confirmat que hi ha "una operació en curs":

 

 

Els Camps Elisis, una zona habitualment molt transitada tant per parisencs com turistes, han quedat buits després dels fets. Al cap de poca estona dels fets, una font policial citada per l'agència Reuters ha informat que s'han sentit més trets al voltant dels Camps Elisis.

Atac quan falten tres dies per a les eleccions

Aquests fets han passat tres dies abans de la primera volta de les eleccions presidencials franceses. Dos dels principals candidats, el conservador François Fillon i la aultradretana Marine Le Pen, han anunciat la suspensió dels seus actes de campanya previstos per aquest divendres. Fillon, a més, ha demanat que se suspengui la campanya "en solidaritat amb els policies":

 

 

Precisament per garantir la seguretat en els comicis, dues persones han estat detingudes aquesta setmana a Marsella acusades de preparar un atemptat "imminent". Un dels sospitosos hauria intentat posar-se en contacte amb el grup Estat Islàmic per enviar-li un vídeo d'adhesió. França es troba en estat d'emergència des dels atemptats del 13 de novembre de 2015 a París. Llavors, una cèl·lula jihadista va matar 130 persones.

Trump: "Sembla un altre atac terrorista"

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha afirmat que el tiroteig "sembla un altre atac terrorista" i ha enviat el condol "al poble de França" pels "terribles" fets. En una conferència de premsa després de reunir-se a la Casa Blanca amb el primer ministre italià, Paolo Gentiloni, Trump ha defensat que cal "mantenir-se forts i vigilants".

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut