L'ajuntament de Narón dona suport a la campanya "100.000 motius de pes" (Ajuntament de Narón)
L'ajuntament de Narón dona suport a la campanya "100.000 motius de pes" (Ajuntament de Narón)
Narón

Un poble gallec fa dieta per perdre 100.000 quilos en dos anys

Un metge de família implica Ajuntament, escoles, restaurants, empreses i particulars en un projecte de salut col·lectiva

Actualitzat

Narón, un poble de la Corunya de 39.000 habitants, està a dieta. L'objectiu, perdre 100.000 quilos en dos anys. Aquest és el projecte i l'objectiu del metge de família Carlos Piñero.

Després de passar per Boston i tornar a Ferrol, el doctor Piñero va constatar que, a Narón, 6 de cada 10 habitants tenia problemes de sobrepès o obesitat, uns 15.000 veïns a tot el municipi. Molts amb problemes d'hipertensió, diabetis, problemes articulars i perills cardiovasculars.

Més que intentar fer aprimar els que venien amb problemes, Piñero, que és col·laborador de l'OMS, va decidir portar a terme una iniciativa col·lectiva que impliqués tothom per conscienciar la població i difondre bons hàbits de salut, amb una dieta saludable i exercici físic. Els adults s'apunten a la dieta al centre de salut, els nens aprenen hàbits saludables a les escoles i els restaurants ofereixen menús més sans.

 

 

100.000 motius de pes

La campanya "100.000 motius de pes" va engegar al gener, hi ha 4.000 persones inscrites però també compta amb la implicació de les escoles, els restaurants de la zona, empreses, l'Ajuntament i el sistema de salut gallec. Fins ara ja han perdut 41.300 quilos entre tots, una mitjana de 2,2 quilos per persona.

Els beneficis per a la salut dels habitants que ja han perdut pes a Narón són evidents, si bé cada cas és una història, i els beneficis socials i econòmics, també.

El doctor Piñero explicava a Euronews que s'han reduït els ingressos hospitalaris sobretot en persones més grans de 70 anys i es reduiran les despeses mèdiques de l'any.

"Han disminuït un 38% els ingressos hospitalaris per malalties cròniques i si continuem ampliant el programa podrem estalviar 1.000.000 euros l'any en despeses mèdiques."

L'estalvi pot acostar-se als 6,5 milions d'euros en 5 anys i reduir un 20% les malalties.

Menys xoriço i més marisc

Els veïns que participen en la dieta han après a comprar els aliments que més els convenen i a llegir les etiquetes dels productes. Han deixat d'omplir el carro d'embotits i galetes i han començat a buscar els productes que tenen menys sucres i greixos. Diuen que estalvien en la compra i mengen menys quantitats.

El doctor Carlos Piñero els proposa la dieta atlàntica, pròpia de la zona, amb més peix i marisc que no pas carn, i verdures de proximitat. També més exercici: sortir i caminar cada dia.

 

L'Ajuntament col·labora promocionant la iniciativa amb campanyes com la del menú àrtabre (el menú atlàntic d'aquesta part de la costa gallega entre Ares i Ortigal) entre els restaurants de la localitat, i fent classes de cuina d'aquestes receptes o organitzant iniciatives de lleure.

Per impulsar la iniciativa, l'alcaldessa de la localitat, Mirián Ferreiro, i 10 regidors més es van pesar en públic i van comprometre's a seguir la dieta.

 

 

Anar caminant a l'escola

Un eix clau per engrescar pares i avis són els nens, per això el doctor Piñero sap que tot comença a les escoles i que són els nens els que sovint empenyen els adults a apuntar-s'hi i a mantenir la dieta i els bons hàbits.

La implicació de les escoles és primordial. El primer que s'ha promocionat és que els nens arribin a l'escola caminant i per això l'Ajuntament promou els itineraris segurs i als nens se'ls ha donat una polsera de geolocalització per saber on són en tot moment. Són uns 1.200 escolars que rebran classes de cuiners com Ferran Adrià.

Un cop a l'escola, els nens aprenen els beneficis dels aliments i coneixen els que es produeixen en el seu entorn, al mar i als horts de la zona. I també quins són els perills que porten a l'obesitat i els problemes de salut que comporten. Fins i tot, durant els dies plujosos, que són molts a Galícia, els nens, quan no poden sortir al pati, tenen bicicletes estàtiques a la biblioteca per llegir mentre pedalen.

 

 

Objectiu solidari: el pes en aliments

El doctor Piñero vol aconseguir que el pes es redueixi un 10%, el tant per cent que es considera necessari per fer un canvi en la vida i la salut de la persona. Això, segons els seus càlculs, farà baixar 1,5 punts la taxa de mortalitat per aconseguir que Narón tingui la taxa més baixa de Galícia.

Però Piñero vol donar a la campanya una volta més i vol que també serveixi per prendre consciència del problema de l'alimentació: la sobrealimentació d'uns i la falta de menjar dels altres. Per cada quilo que es perdi es convida a donar el mateix pes en aliments al Centre de Recursos Solidaris de Narón.

Reconeixements i premis

El projecte està tenint èxit; veïns que no hi creien s'hi estan apuntant. Se n'han fet ressò no només els mitjans de comunicació locals i espanyols sinó internacionals. Han aparegut a la BBC i a la televisió alemanya WeltSpiegel.

Format a Boston, el doctor Piñero va conèixer programes similars al que aplica a Narón que es van fer a Nova York i Atlanta. Ara la seva iniciativa ja ha rebut un premi de la Unió Europea, el Premi Europeu de l'Obesitat 2018, com a millor programa de participació pública. Aquest dijous rebrà el premi a la millor campanya nacional de publicitat de la salut.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut