Un grup de persones envolten Iván Mouriz a la població de Chicapa de Castro (EFE)
Estat d'Oaxaca, Mèxic

Un poble mexicà reté un valencià acusat d'apropiar-se ajudes pel sisme del 2017

Va prometre reconstruir les cases afectades pel terratrèmol i la comunitat li va entregar tots els diners de les indemnitzacions que havia donat el govern federal

RedaccióActualitzat

Una comunitat indígena zapoteca de l'estat mexicà  d'Oaxaca reté des del 30 de juliol Iván Mouriz, un valencià que resideix en aquell país des de fa 10 anys. L'acusen d'haver estafat una quinzena de famílies per quedar-se amb les seves indemnitzacions com a víctimes del terratrèmol del 2017.

El terratrèmol de magnitud 7,1 que va sacsejar Mèxic el 19 de setembre del 2017 va provocar 430 víctimes mortals i va deixar milers de persones sense casa.

Segons ha denunciat el pastor de la població de Chicapa de Castro, Iván Mouriz, va arribar fa cinc mesos a aquesta població del sud de Mèxic. Es va presentar com a membre d'una associació d'auxili social i va ensenyar a la comunitat els plànols d'unes cases que suposadament s'havien de reconstruir pels afectats pel sisme del setembre de l'any passat.

Una quinzena de famílies de Chicapa va entregar a Ivan Mouriz prop d'1,8 milions de pesos (més de 83.000 euros). Li van donar les targetes d'ajuda als damnificats que entrega el govern federal per unes reconstruccions que no es van arribar a fer mai.

 

El pastor de Chicapa de Castro fins i tot el va allotjar a casa seva durant aquest cinc mesos mentre esperaven que es fessin les obres. Ara és el mateix pastor evangèlic de Chicapa qui lidera el grup que manté retingut Iván Mouriz.

Han iniciat un procés legal contra ell i esperen que les autoritats mexicanes donin una solució a les famílies que s'han quedat sense els diners i amb les cases en mal estat. Demanen que s'obligui l'espanyol a retornar-los els diners que va "malbaratar".

Ivan Mouriz al·lega que va contactar amb un grup de voluntaris de Ciutat de Mèxic amb els que van arribar fins a Oaxaca, però que, un cop allà, el van abandonar en veure que les reconstruccions costarien més del que estava previst.

 

Mouriz reconeix que no ha complert l'acord a què va arribar amb la gent del poble i assegura que està en vies d'oferir una solució satisfactòria per als afectats. També diu que la gent l'està tractant bé i que en cap moment ha patit per la seva seguretat. També diu que aviat podrà tornar tots els diners que va agafar.

El govern federal es va posar en contacte amb les autoritats espanyoles un cop van saber la situació de Mouriz. Però, segons el portaveu del govern mexicà, des del consolat espanyol se'ls va informar que Mouriz no és al poble en contra de la seva voluntat.

El poble de Chicapa dona ara dues setmanes de marge a Ivan Mouriz per tornar-los tots els diners. Diuen que fins que no ho faci no permetran que abandoni la població.

Anar al contingut