Imatge d'arxiu de Melouiya, al Marroc
Imatge d'arxiu de Melouiya, al Marroc

Un poble marroquí, en xoc pels atemptats de Barcelona i Cambrils

La família dels germans Oukabir --un, autor de l'atac a Cambrils, i l'altre, detingut a Ripoll-- és originària de Melouiya, un poble de l'Atles marroquí

RedaccióActualitzat

Melouiya, un petit poble de cases de tova al mig de l'Atles marroquí, s'ha afegit a la llista negra del terrorisme. La família Oukabir n'és originària i dos dels seus fills han omplert portades de diaris.

Moussa Oukabir, de 17 anys, abatut pels Mossos d'Esquadra la nit de dijous a Cambrils, va néixer a Ripoll, però vivia molt lligat al poble natal de la seva família. El seu germà, Driss Oukabir, de 27 anys, detingut el mateix dijous a Ripoll, sí que va néixer al Marroc.   

En declaracions a l'agència de notícies France-Presse, el pare de Moussa i Driss, Saïd Oukabir, es mostra emocionalment destrossat davant de les notícies que arriben des de Barcelona i assegura que els seus fills no havien mostrat cap tipus de signe de radicalització.

"No havien mostrat cap mena de radicalització. Vivien com els joves de la seva edat, anaven vestits com ells. Moussa era un noi molt amable i mai no havia fet mal a ningú. Els estudis li anaven bé."

El pare només apunta que el seu fill petit havia començat a resar de manera més regular que de costum. Està convençut que Moussa ha estat víctima de la manipulació.

La mare dels Oukabir, separada del seu marit i resident a Espanya, és qui va rebre la notícia de la mort i la detenció dels seus fills per part de la policia.

Un veí del poble assegura que altres nois implicats en l'operació policial també són originaris de la regió de l'Atles.

"Eren tots molt joves i es van retrobar a Ripoll. Ningú no ho va veure a venir. Aquí som gent simple, pacífics, no coneixem el radicalisme ni el terrorisme."

Segons el testimoni d'un cosí dels Oukabir a Melouiya, Moussa era bon estudiant i cada any hi anava de visita. De fet, tenia previst viatjar al Marroc el 15 d'agost, dos dies abans de l'atemptat.

Però el mateix testimoni afirma que, últimament, Moussa s'havia començat a interessar molt més per la religió i que freqüentava la mesquita de Ripoll.

"Allà és on li deuen haver rentat el cervell."

Saïd Oukabir espera que Driss, el seu fill gran, sigui declarat innocent.

Anar al contingut