Westminter
El Parlament britànic, durant la sessió d'aquest dijous

Les eleccions europees, un plebiscit sobre el Brexit al Regne Unit?

Aquest dijous, els britànics celebren unes eleccions europees inesperades després de la incapacitat del parlament de Westminster de ratificar un acord pel Brexit

Sergi MuleroActualitzat

El Regne Unit afronta aquest dijous, abans que la majoria de països de la Unió Europea, unes eleccions certament estranyes. En principi, el país no havia de votar més en uns comicis al Parlament Europeu, però el bloqueig parlamentari en què es troba el Brexit va obligar el govern britànic a sumar-se al procés en l'últim moment.

El caràcter rocambolesc d'aquesta situació va encara més enllà. El país triarà 73 eurodiputats que Downing Street aspira a què no hagin de prendre possessió de l'escó. L'executiu vol que abans de la constitució del nou Europarlament, al juliol, s'hagi desencallat la sortida del país de la UE.

El Regne Unit triarà 73 eurodiputats


Quines possibilitats hi ha que es desencalli el Brexit abans de constituir-se el Parlament Europeu?

Són escasses. Per una banda, les negociacions amb l'oposició laborista per aprovar plegats el Brexit a Westminster s'han trencat. D'altra banda, dins el Partit Conservador diversos noms ja s'estan situant en la cursa per substituir Theresa May, amb el polèmic exministre 'brexiter' Boris Johnson com a favorit a les enquestes. I és que la primera ministra es troba en una situació d'extrema debilitat davant la perspectiva que una quarta derrota al Parlament no li deixi cap altra opció que la dimissió.

En aquest context, aquestes eleccions inesperades donen l'oportunitat als defensors i detractors més aferrissats del Brexit d'expressar clarament el seu descontentament a les urnes, en una mena de plebiscit sobre la sortida de la UE. Els uns, perquè el Brexit, aprovat en referèndum l'any 2016, ja s'hauria d'haver fet efectiu; i els altres, perquè s'oposen a la sortida del club europeu i reclamen una segona consulta. Aquests posicionaments han trobat noves eines per anar als col·legis electorals amb la creació de dos nous partits polítics.


Plebiscit sobre la sortida de la UE

En el front europeista, la formació Change UK ha nascut de la unió d'11 diputats anti-Brexit que han abandonat el Partit Laborista i el Conservador en desacord amb la seva política sobre la qüestió. Acusen el líder del principal grup de l'oposició, Jeremy Corbyn, de no reclamar directament la convocatòria d'una segona votació i d'haver estat negociant amb May com fer el Brexit.

En l'altre cantó, l'euròfob Nigel Farage ha fundat l'anomenat Partit del Brexit, amb el qual reclama una sortida no negociada de la UE. El seu missatge, basat en la crítica als conservadors per no haver aplicat el resultat del referèndum de fa tres anys, lidera a hores d'ara les enquestes al Regne Unit.

 

El líder del Partit del Brexit, Nigel Farage (EFE)


Però, més que aquestes eleccions, les que preocupen al partit 'tory' són unes altres. En alguna enquesta, la formació de Farage ha arribat a superar el Partit Conservador de cara a unes hipotètiques eleccions generals avançades, que, a més, guanyarien els laboristes. Uns comicis que la formació en el govern vol evitar, però que potser són l'única via de trencar el bloqueig actual de la política britànica.

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26MBrexit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut