Delsie Gayle i David Mesher, separats per un seient en un avió de Ryanair
Delsie Gayle i David Mesher, separats per un seient en un avió de Ryanair

Un passatger es nega a seure al costat d'una dona negra i Ryanair la canvia de lloc

En un vol de Barcelona a Londres, els treballadors de la companyia van tolerar que l'home insultés agressivament la passatgera

Josep Maria CampsActualitzat

Va passar aquest divendres en un vol de Ryanair entre Barcelona i l'aeroport de Stansted, a Londres: un home va queixar-se de tenir una dona negra asseguda al costat i la va empènyer i insultar, i li va reclamar que marxés i s'assegués en un altre lloc.

Aquesta va ser precisament la "solució" que va trobar la tripulació de l'avió, i la dona s'hi va avenir. Però un passatger va gravar l'escena amb el mòbil, el vídeo ha acabat penjat a les xarxes socials i ha aixecat una onada d'indignació contra la companyia aèria.

"Estúpida vaca lletja"

En el vídeo, que ja han vist milions de persones, es pot sentir com l'home, que frega la tercera edat i està assegut al costat de la finestreta, li diu a la dona en anglès: "No vull seure al costat de la teva cara lletja, la teva puta cara lletja". La dona no està asseguda al costat d'ell, sinó al seient del passadís, amb un seient buit entre els dos.

Un passatger jove de la fila del darrere intervé per retreure-li l'actitud a l'home, però aquest no li fa cas i continua increpant la dona. Malgrat que aquesta també parla en anglès, l'home li diu: "No em parlis en un idioma estranger, estúpida vaca lletja".

Quan finalment s'acosta un auxiliar de vol, se sent com el passatger que està gravant reclama que facin fora l'home de l'avió, però l'auxiliar es limita a demanar-li a la dona que es canviï de seient:

 

 

El passatger que va gravar l'escena, David Lawrence, ha explicat a la BBC que l'home va arribar tard, quan pràcticament tothom ja era assegut, i la dona es va haver d'aixecar per deixar-lo passar.

Segons ha explicat la filla de la dona, que era asseguda en un altre lloc de l'avió, la seva mare té artritis i li costa moure's, l'home va perdre la paciència i va començar a insultar-la amb molta agressivitat.

Segons Lawrence, a banda de la filla, el jove que va intentar intervenir i pocs més, la immensa majoria de passatgers es va desentendre de la situació. Ans al contrari, assegura que altres passatgers van comminar el jove que no s'hi fiqués.

Acusen Ryanair de racista

L'incident ha estat molt criticat a les xarxes socials, amb desenes de milers de comparticions i milers d'usuaris acusant la companyia aèria de racista per no haver actuat contra l'home:

 

 

L'incident ha tingut ressò especialment al Regne Unit, on els principals mitjans n'han informat i moltes veus han demanat que s'actuï contra l'home. El diputat laborista Karl Turner, que actua com a ministre de Transports del govern en l'ombra del seu partit, ha assegurat que cal acusar l'home al més aviat possible:

 


Ryanair diu que "n'està al cas"

Després de l'onada de crítiques, Ryanair s'ha limitat a publicar un tuit dient que "està al cas d'aquest vídeo", sense especificar quin ni fer cap referència al cas concret, i afegint que ho ha comunicat a la policia d'Essex, el comtat en el qual està situat l'aeroport de Stansted:

 


La policia investiga els fets, que han sacsejat la companyia just després que hagi anunciat una caiguda del 7% dels beneficis en la primera meitat de l'any fiscal. Aquest retrocés s'explica per l'impacte de les vagues dels treballadors de l'aerolínia de baix cost, el preu del petroli i la competència en el sector. 

Generació Windrush

La filla ha explicat a la BBC que la seva mare pertany a l'anomenada generació Windrush, una emigració massiva promoguda pel govern del Regne Unit entre els països de la Commonwealth durant les dècades de 1950 i 1960 per cobrir centenars de milers de llocs de treball vacants al país.

També ha explicat que havia convidat la seva mare de vacances a Barcelona per distreure-la, perquè fa un any que es va quedar víuda. El passatger que va gravar l'escena, David Lawrence, també és descendent de membres de la generació Windrush.

Notícia relacionada: Dimiteix la ministra de l'Interior britànica per l'escàndol Windrush

 

ARXIVAT A:
Racisme
Anar al contingut