Barcelona

Un particular compra una part de la biblioteca d'Albert Ràfols-Casamada i Maria Girona aparegut a la venda als Encants

La directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, per ordre del conseller de Cultura, s'ha personat al mercat i ha aturat la venda dels lots que encara tenia el paradista per evitar-ne el desmembrament

Victòria MiróActualitzat

Estesos a terra, confosos entre piles d'altres llibres sense amo, llestos per ser malvenuts i disgregats. Així van aparèixer divendres els llibres que formaven la biblioteca del pintor i poeta Albert Ràfols-Casamada i de Maria Girona en una parada dels Encants de Barcelona.

L'alerta es va donar a través de les xarxes socials quan un escriptor i professor, Joan Pinyol, natural de Capellades com el mateix Ràfols-Casamada, els va identificar mentre passejava pel mercat i ho va exposar a través del seu perfil a Facebook i a Twitter.

A més dels seus llibres, hi havia fotografies, llibres il·lustrats, cartes, llibretes amb esbossos o bé alguns quadres firmats amb A. Ràfols, que bé podrien ser d'ell o del seu pare.

La directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, s'ha personat aquest dissabte al matí a la parada dels Encants on es venien els llibres per ordre del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, per aturar la venda que consideren d'interès pel país i mirar de salvar del desmembrament les peces que són susceptibles de ser conservades.

Però no hi ha estat a temps. Un col·leccionista privat acabava de comprar el lot de peces. La xifra de l'acord no ha transcendit, però sí que seria "de quatre xifres". De totes maneres, i segons ha pogut saber TV3, el comprador, Enric Palmitjavila, és un investigador que ha adquirit tot el lot amb la intenció de conservar-lo, catalogar-lo i estudiar-lo. Per tant, s'hauria evitat el mal major.

Certificada la venda d'aquesta part del llegat, la directora de la Biblioteca de Catalunya sí que ha pogut negociar 'in situ' amb el venedor, Mohamed Essafi, per parar la venda dels lots de què disposava i que encara no havia tret del magatzem.

Paral·lelament, i poca estona després, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha confirmat que s'han obert negociacions amb l'investigador per recomprar la part de la biblioteca adquirida als Encants i que s'havien venut les nebodes de Maria Girona, les legítimes hereves del llegat després que fa uns mesos va morir la pintora i viuda de Ràfols-Casamada.

La Generalitat s'ha posat també en contacte amb la família per conèixer de primera mà del material de què disposen. Normalment, els hereus que reben un llegat es posen en contacte amb la Generalitat, però en aquest cas no se'n sabia res. La setmana passada, ja es va vendre un altre lot d'aquesta biblioteca de Ràfols-Casamada, que en aquella ocasió van comprar diferents particulars.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha manifestat la seva perplexitat pels fets a través d'un comunicat. "De vegades es produeixen fets difícils d'explicar. Encara no hem pogut conèixer els motius pels quals s'han trobat als Encants documents de Ràfols-Casamada i Maria Girona, i més encara quan em consta que des del MNAC s'ha mantingut contacte periòdicament amb els hereus."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut