Castelgandolfo

Un Papa afligit diu que la referència a l'islam motiu de la polèmica era una cita històrica i no reflecteix la seva opinió personal

Benet XVI s'ha referit a la crisi encetada arran de les seves declaracions sobre l'islam, abans d'oficiar la missa de l'àngelus a Castelgandolfo, on està descansant. El pontífex ha explicat que les paraules que han causat les crítiques del món musulmà eren una cita d'un text medieval "que no expressa en cap cas el meu pensament personal". El sant pare ha dit que es trobava "afligit" per les reaccions suscitades pels seus comentaris i que espera que les declaracions del secretari d'Estat del Vaticà fetes ahir serveixin per "calmar els ànims". L'influent organització Germans Musulmans ha dit que considera suficients les explicacions del Papa.

Actualitzat
Per tercer cop, el Vaticà ha expressat el seu malestar per les reaccions que han suscitat al món musulmà els comentaris sobre l'islam i la violència que Benet XVI va pronunciar en una classe magistral dictada a la Universitat de Ratisbona, durant la seva segona visita a Alemanya. Primer, el portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, va matisar que el Papa respecta l'islam i el diàleg amb les altres religions. Després, el secretari d'Estat del Vaticà, Tarcisio Bertone, va mirar de "calmar els ànims" amb una explicació de la cita que va usar el pontífex.

El mateix Ratzinger s'ha encarregat a la tradicional oració de l'àngelus de transmetre la seva tristesa i aflicció pel succeït. En la seva primera compareixença personal des de l'esclat de la polèmica, el Papa ha dit que el discurs que va fer només era una cita medieval "que no expressa en cap cas el meu pensament personal". El cap de l'església catòlica ha reiterat que el seu discurs "era i és en la seva totalitat, una invitació al diàleg franc i sincer amb gran respecte recíproc". En aquest sentit, ha dit que espera que les explicacions d'ahir del cardenal Bertone serveixin per "aclarir el veritable significat del meu discurs".

Nombrosos fidels que s'havien congregat al pati central de la residència papal han acollit amb forts aplaudiments Benet XVI. El ministre de l'Interior italià ha demanat als caps de la policia del país augmentar el nivell de seguretat, donades les amenaces fetes ahir per un grup islamista radical iraquià d'atemptar contra Roma i el Vaticà. A la plaça de Sant Pere, la presència de la policia avui era discreta, però evident.

No demana perdó

El papa Benet XVI no ha demanat les excuses explícites que se li demanaven des del món islàmic. Però ja és un fet sense precedents, potser únic en la història, que un Papa reaccioni tan ràpidament per pressió popular i digui que se sent desolat per les conseqüències d'unes paraules seves. La primera reacció del món musulmà ha vingut de la influent i poderosa organització islamista egípcia dels Germans Musulmans, que han dit que consideren suficients les explicacions del Papa. Un bon senyal, doncs, que la crisi es podria resoldre ràpidament.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut