Damasc

Un opositor mort en els primers enfrontaments entre l'exèrcit sirià i els rebels després de l'inici de l'alto el foc

Poc després que el fràgil alto el foc entrés en vigor a Síria, hi ha hagut els primers combats entre soldats del règim de Bashar al-Assad i desertors, segons ha fet saber l'observatori sirià de drets humans. Els enfrontaments han tingut lloc en una localitat de la província d'Idleb, fronterera amb Turquia, i segons aquestes fonts haurien acabat sense que s'hagin detectat víctimes. Ja cap al migdia alguns opositors han sortit als carrers per manifestar-se i han posat a prova la fràgil treva al país. Durant les primeres mobilitzacions, un opositor ha mort a Hama d'un tret per part de l'exèrcit sirià.

RedaccióActualitzat
El número dos de l'Exèrcit Lliure sirià ha assegurat que els enfrontaments a la població de Jarbat al-Guz, a Idleb, s'han desencadenat quan els tancs del règim sirià han disparat contra membres del seu grup. El líder rebel ha reconegut que, tot i que tots els seus soldats tenien ordre de retirar-se del lloc dels fets, "ens hem vist obligats a enfrontar-nos amb els soldats sirians per acabar amb el setge". Després dels enfrontaments, que no han causat víctimes, tant els tancs del règim com els rebels han tornat a les seves posicions, segons han confirmat grups opositors i de defensa dels drets humans.

El règim de Bashar al-Assad, però, ja havia advertit abans de la treva que es reservava el dret de respondre a qualsevol atac dels que anomena "grups terroristes" i deia que respondrà de manera proporcional a l'amenaça.

Aquest divendres ha d'arribar a Damasc un oficial de l'ONU per verificar, sobre el terreny, el compliment de l'alto el foc i intentar accelerar l'arribada d'un equip d'observadors, que hauria de supervisar el respecte d'aquest alto el foc.

El mediador internacional Kofi Annan ha informat el Consell de Seguretat de l'ONU que Síria no ha complert del tot els termes de l'alto el foc i ha instat el règim a culminar la retirada de tropes, però s'ha mostrat partidari d'aprofitar la baixada d'intensitat de la violència per consolidar la calma.

La relativa calma que va respirar Síria aquest dijous va permetre que tinguessin lloc algunes manifestacions, que es van dispersar per la dura repressió. Amb tot, l'observatori xifra en 10 les persones que van morir aquest dijous en incidents esporàdics arreu del país.

El Consell Nacional Sirià, que agrupa la majoria de l'oposició, ha denunciat que l'alto el foc s'ha aplicat de "manera parcial". "Els trets han cessat, però no totalment", va assenyalar a Ginebra la responsable de relacions internacionals del Consell, Bassma Kodmani. L'oposició ha difós vídeos en què es podien veure tancs militars amb armament pesant a dins o a prop de diverses ciutats, si bé no es va poder verificar l'autenticitat de les gravacions.

Des que va començar el conflicte sirià, fa més d'un any, més de 9.000 persones han mort, 200.000 han hagut de fugir de casa i són desplaçats a l'interior del país, i uns 30.000 s'han refugiat als països veïns.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut