Manel Esteller,  un dels científics catalans que apareixen a la llista
Manel Esteller, un dels científics catalans que apareixen a la llista

Un nou compost sintètic es mostra efectiu contra un dels limfomes més agressius

Xavier DuranActualitzat

Una substància sintètica s'ha mostrat efectiva en cultius de laboratori contra un limfoma molt agressiu. Investigadors catalans han demostrat l'eficàcia del QTX125 per frenar el creixement del limfoma de les cèl·lules del mantell.

Una de les novetats de l'estudi és que la substància actua a nivell epigenètic, inhibint modificacions químiques de proteïnes.

La recerca l'ha dut a terme el grup de Manel Esteller, director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (IDIBELL). També hi han participat l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras.  

Els resultats es publiquen a la revista "Haematologica", de la Societat Europea d'Hematologia.

El càncer no es produeix només per alteracions genètiques, sinó que també es pot produir per modificacions químiques que promouen, inhibeixen o alteren l'expressió d'alguns gens. És el que s'anomena epigenètica, que no té a veure amb la seqüència de gens en l'ADN, sinó amb aquestes alteracions, que es poden produir per causes molt diverses, des de malnutrició o estrès elevat fins a contaminants.

Els investigadors van prendre com a punt de partida un enzim anomenat histona deacetilasa 6 (HDAC6), que s'ha revelat com una diana farmacològica d'interès perquè està involucrada en diverses malalties. Entre altres, s'ha vist que juga un paper important en l'aparició i el desenvolupament de diversos tumors i en la seva metàstasi.

Afecta molt poc les cèl·lules sanes

Els investigadors van dissenyar i sintetitzar una petita molècula que han anomenat QTX125. Van aplicar-la a cultius cel·lulars de diversos tipus de càncer i van observar que mostrava la màxima eficàcia amb el limfoma de les cèl·lules del mantell. Es van fer proves amb cultius de cèl·lules cultivades, cèl·lules de ratolí i cèl·lules extretes de pacients. Van poder constatar, també, que la substància té una acció molt específica i afecta molt poc cèl·lules sanes del mateix pacient.

Aquest limfoma s'origina a partir dels limfòcits B, cèl·lules del sistema immunitari. El diagnòstic sol ser tardà i la malaltia és molt agressiva i afecta diversos òrgans. Existeix una teràpia que permet tractar-la a curt termini, però es busquen fàrmacs que incrementin la supervivència dels pacients a llarg termini. I aquí és on apareix el QTX125, amb la qual es faran els primers assajos clínics l'any vinent.

Un 12% dels càncers mundials deriven de les les cèl·lules de la sang, siguin leucèmies, limfomes o mielomes. Cada dos minuts es diagnostica un nou cas d'algun d'aquests càncers.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutCàncer
Anar al contingut