Els escolars eren a la Cerdanya des de dilluns per esquiar
Els escolars eren a la Cerdanya des de dilluns per esquiar

Un norovirus va causar el brot de gastroenteritis als escolars de la Cerdanya

Els afectats ja són 357, entre estudiants i professors

Actualitzat

El brot de gastroenteritis aguda que afecta centenars d'escolars des de la setmana passada va ser causat per un norovirus en un establiment de restauració de l'estació de Masella.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ho ha confirmat en un comunicat en què ha donat a conèixer l'últim recompte d'afectats aquest dilluns. Són 346 menors, d'entre 8 i 14 anys, i 11 professors, de 8 escoles de Catalunya (tres del Gironès, tres de Barcelona Sud i dues del Barcelonès Nord), i també un grup d'escolars francesos.

Tots els afectats estaven fent activitats d'esquí i muntanya a la Cerdanya, en el que es coneix com la Setmana Blanca. Cap no ha necessitat ingrés hospitalari i la majoria han estat atesos en centres d'atenció primària i atenció continuada.

Els símptomes són vòmits, nàusees i dolor abdominal, i en alguns casos febre i diarrea.

 

Aigua d'Arinsal va tancar per un norovirus

Andorra va tancar al 2016 la planta d'embotellament d'aigua d'Arinsal i va retirar tota la producció de l'empresa, Aigua del Pirineu, arran d'un brot de gastroenteritis provocat per norovirus.

El govern d'Andorra va trobar restes de norovirus en gairebé totes les mostres, tant a la font com a la maquinària i les garrafes de la planta embotelladora, cosa que demostrava que l'aqüífer estava contaminat amb aigües fecals.

Aquell brot va afectar 4.000 persones

Què és el norovirus?

Els norovirus són causa freqüent de brots epidèmics, però també de casos esporàdics de gastroenteritis aguda. El diagnòstic causal, detecció del virus, al nostre país només es fa quan s'investiga un brot epidèmic.

La transmissió del norovirus pot ser per diverses vies, com ara a partir del contagi persona a persona, per via fecal-oral, ja que les persones malaltes eliminen virus pels vòmits i per les femtes.

El norovirus també es pot transmetre per l'aigua i els aliments contaminats en origen. Els aliments que sovint s'associen a brots per norovirus són les ostres, les cloïsses, l'enciam i altres hortalisses de consum cru i regades amb aigua no potable.

Habitualment, la malaltia acostuma a durar d'un a dos dies, però, en alguns casos, més. Els símptomes predominants són els vòmits i diarrea, i sovint també dolor abdominal, malestar, mal de cap i als ossos i febre.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut