Joel Romero explicant la teoria que li ha fet guanyar un premi de la NASA
Joel Romero explicant la teoria que li ha fet guanyar un premi de la NASA
Vilanova i la Geltrú

Un noi de Vilanova guanya un premi de la NASA amb un projecte per a Mart

Joel Romero, un apassionat de la robòtica, ha creat un prototip que permetria controlar robots a la superfície de Mart

Oriol EsteveActualitzat

Amb només 16 anys, Joel Romero ha ideat un sistema per moure un robot per control remot sobre la superfície de Mart des d'una nau en òrbita al voltant del planeta.

La idea se li va acudir quan es va plantejar el repte d'aconseguir un premi de somni: passar l'estiu al Massachusetts Institute of Technology, el mític MIT, i la NASA l'ha premiat.

En Joel estudia a Vilanova i la Geltrú i els interessos científics el porten a milions de quilòmetres de distància i a vetllar per la integritat dels astronautes:

"No disposem de la tecnologia necessària per poder retornar una persona a la Terra una vegada arriba de Mart. El que suposa això és que en el moment que estem posant una persona a la nau espacial i l'estem enviant cap a allà, aquesta persona morirà allà. Aleshores, aquest projecte el que planteja és una idea totalment diferent. En comptes de posar les persones a la superfície podem posar robots humanoides i controlar-los des de la nau espacial en òrbita."

Amb aquesta idea, el Joel ha estat premiat en molts certàmens científics. La NASA es va sorprendre que una sola persona estigués al darrere d'un projecte que requeriria diversos especialistes.

"El missatge codificat en làser passaria en els 17.000 quilòmetres de buit i de l'atmosfera."

 

 

Amb l'ajuda del seu pare, enginyer, totes les peces li han arribat a casa amb un cost molt modest.

"Veia què és el que em feia falta, per exemple, necessitava 12 motors, llavors jo veia les possibilitats i li deia al meu pare, sisplau, proporciona'm aquests motors. Ell ho comprava a la Xina per potser 3 euros i això és el que passava amb la resta dels components."

La seva tutora de l'Institut Francesc Xavier Lluch i Rafecas, María José Hellín, té experiència a tractar alumnes brillants.

"Si al Joel se'l defineix amb una paraula és passió. Passió en el que fa, passió en el projecte que porta, la forma d'afrontar quan una cosa no surt bé i la manera que té d'aixecar-se i seguir endavant."

El Joel l'hi ha posat fàcil; sap que, encara que tingui el cap a Mart, els peus sempre li toquen a terra.

"Ara es veu tota la part bona, però no es veuen les nits aquelles fins a les 3 de la matinada que no funcionava un programa i que estaves allà 'que no me'n vaig a dormir fins que funcioni'. Això és una part que és molt dura i que si no vas en compte pots acabar sent absorbit i destruït."

 


Aquest estiu, el Joel el passarà a l'Institut Tecnològic de Massachusetts. Una idea "low-cost" que té l'aval de l'agència més rica en estrelles.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut