Líban

Un multitudinari funeral a Beirut acomiada el ministre antisirià Gemayel

Nombrosos líders polítics de la majoria antisiriana, entre ells el primer ministre libanès, Fuad Siniora, han assistit al funeral celebrat a la catedral de Sant Jordi per donar l'últim adéu a Pierre Gemayel, el ministre assassinat dimarts passat en un tiroteig a Beirut. El fèretre ha arribat puntual al funeral i ha estat traslladat fins a l'església, entre aplaudiments i crits de la multitud, i després s'ha celebrat una missa.

Actualitzat

Els funerals han començat puntuals a les dotze del migdia, hora catalana, a la catedral Sant Jordi dels maronites, al centre de la ciutat, on també es van celebrar els dels líders antisirians assassinats des de l'octubre del 2004.

El patriarca maronita, Nasralá Sfeir, ha oficiat els actes. Després, ha llegit un missatge del papa Benet XVI, en el qual es qualificava l'assassinat d'"acte inqualificable". El president del Parlament, Nabi Berri; el cap de la majoria parlamentària antisiriana, Saad Hariri; el líder drus Walid Jumblatt, i el primer ministre, Fuad Siniora, han ocupat les primeres fileres durant el funeral, amb nombroses personalitats estrangeres, com el president de la Lliga Àrab, Amr Musa.

Al carrer, la multitud enarborava banderes libaneses i de les Falanges -partit cristià libanès-, amb fotografies de Pierre Gemayel, Rafiq Hariri, Bassel Fleijan, Georges Hawi, Samir Kassir i Yebrán Tueni, i pancartes amb lemes com "Líban, nació de la pau", "No t'oblidarem" o "Volem la veritat". Tot i això, el to de la manifestació no ha estat violent ni especialment tens. S'han pogut sentir cançons de caire fúnebre i himnes patriòtics. Per ara, no s'han produït brots de violència, tot i que hi ha un important desplegament de seguretat.

S'espera que la majoria parlamentària antisiriana convoqui una vaga fins diumenge i una asseguda simbòlica al centre de Beirut fins que el Parlament aprovi la creació del tribunal internacional perquè jutgi els assassins de l'exprimer ministre Rafiq Hariri i dels altres líders libanesos.

Gemayel va ser assassinat dimarts al barri de Jdeide, al nord de Beirut, poc després d'haver dipositat una corona de flors sobre la tomba del seu avi Pierre, amb motiu de la celebració del 63 aniversari de la independència del Líban.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut