Reykjavík

Un multimilionari xinès vol comprar un tros d'Islàndia per construir-hi un complex turístic

El govern islandès té sobre la taula una oferta temptadora: 100 milions de dòlars per un terreny de 300 quilòmetres quadrats al nord-est de la petita illa de l'Atlàntic Nord. L'empresari xinès Huang Nubo vol construir-hi un complex turístic amb camp de golf, hotel i hípica inclosos. Les autoritats islandeses, que des de fa mesos busquen com redreçar la malmesa economia del país, estudien la proposta d'aquest multimilionari, una de les fortunes més importants de la Xina. El projecte, però, ha generat recels. Algunes veus crítiques sospiten que al darrere hi ha la voluntat de l'executiu xinès de fer-se amb uns terrenys de gran importància geoestratègica.

Actualitzat
Huang Nubo s'ha convertit en un nom habitual a les tertúlies i debats de la petita illa de l'Atlàntic Nord. Aquest multimilionari xinès de 55 anys, fins fa uns quants anys figura destacada del Partit Comunista i exfuncionari del govern xinès, vol comprar un terreny de 300 quilòmetres quadrats de superfície al nord-est d'Islàndia. El projecte de l'empresari xinès és construir-hi un complex turístic, amb camp de golf, hípica i hotel inclosos, per un valor d'uns cent milions de dòlars. La idea de Huang Nubo, un empresari poc convencional ja que també és escalador i poeta, no acaba de convèncer els islandesos, que consideren el projecte com una amenaça a un dels patrimonis més importants del país: la riquesa natural i salvatge d'una illa amb un valor mediambiental incalculable per a la majoria de persones.

Ara, el govern islandès estudia el projecte i analitza quina és la decisió que ha de prendre davant una oferta econòmica tan temptadora, i més tenint en compte que el país està enfonsat després de la crisi financera. Els recels, però, són inevitables dins el mateix executiu de l'illa. A Islàndia es rumoreja que Huang Nubo, amb unes relacions excel·lents amb Pequín, ha plantejat aquesta proposta a instàncies del govern xinès, que vol posar els peus en un territori d'importància estratègica perquè està a un pas del pol Nord i a mig camí entre Europa i els Estats Units. Sembla que Huang ja hauria tancat l'operació amb els propietaris dels terrenys, però encara no pot donar-se del tot per feta perquè necessita el vistiplau de les autoritats de Pequín i Reykjavík, segons els mitjans islandesos. El promotor immobiliari xinès compta amb una fortuna de prop de 600 milions de dòlars, segons la revista "Forbes".









VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut