Nova York

Un multimilionari finança un projecte per anar més lluny que mai a l'espai amb nanonaus

Un multimilionari finança el pla per arribar al sistema estel·lar d'Alfa del Centaure amb naus de la mida d'un xip, un pla que compta amb el suport de Stephen Hawking i Mark Zuckerberg

RedaccióActualitzat

Explorar els indrets de l'espai on no ha arribat mai abans cap nau espacial. Aquest és l'objectiu del projecte "Breakthrough starshot", un pla que ha llançat el multimilionari Iuri Milner i que compta amb el suport del físic Stephen Hawking i del fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, entre d'altres. Consisteix a enviar a l'espai, amb l'impuls d'un làser, desenes de nanonaus, de la mida d'un xip de telèfon mòbil, perquè captin imatges de les galàxies que tenim al voltant. La iniciativa costa 100 milions de dòlars.

Els científics confien poder explicar, gràcies a aquestes naus de petites dimensions, si al sistema estel·lar d'Alfa del Centaure, que és el més pròxim al nostre sistema solar, hi ha cap planeta similar a la Terra, on pugui haver-hi vida, com sospiten els astrònoms. Alfa del Centaure és a uns 25 trilions de milles d'aquí, és a dir a més de quaranta milions de milions de quilòmetres.

El projecte preveu que les naus puguin viatjar a un 20% de la velocitat de la llum, més de mil vegades més ràpid que les naus espacials que es fan servir actualment. S'enviaran a l'espai a través d'una nau convencional, que portarà "milers" de petites naus i les posarà en òrbita. Els promotors del pla asseguren que es podria arribar a l'Alfa del Centaure vint anys després del llançament.

El projecte s'ha presentat a Nova York amb la presència de Hawking, que ha defensat que "podem llançar una missió a Alfa del Centaure en la pròxima generació". El llançament de nanonaus com aquestes ja s'ha intentat altres vegades i ha topat amb problemes com ara no superar l'impacte del llançament.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut