Madrid

Un mujahidí penedit intenta desmitificar les teories d'Al-Qaeda a través del seu testimoni

Un exmujahidí explica en un seminari de la Fundació Quilliam, a Madrid, el seu testimoni com a líder d'un grup islàmic radical relacionat amb Al-Qaeda. Es diu Noman Benotman i pretén conscienciar refutant i desmitificant les teories de Bin Laden que tant han impregnat la societat d'avui dia.

Actualitzat
Noman Benotman, nascut a Líbia, té 43 anys, treballa i viu a Londres, està casat i té tres fills. Fins aquí, com moltes altres persones que viuen a Europa. Però no fa massa anys, abans de l'11 de setembre del 2001, Benotman estava reunit cara a cara amb Bin Laden debatent sobre estratègies i tàctiques per estendre la jihad al món. Benotman era mujaidí, cap d'operacions del Grup Islàmic Combatent Libi i vivia en camps d'entrenament terroristes rodejat d'armes.

Ara, lluny de les bombes, no ha deixat de lluitar. Ho fa, però, amb paraules i arguments per combatre l'islamisme radical d'Al-Qaeda. Treballa amb la Fundació Quilliam, des d'on dóna el seu testimoni com a exlíder d'un grup islamista radical que va decidir abandonar-lo per discrepàncies en la ideologia i les accions.

Benotman diu que "sent el deure de dir que l'islam no és Al-Qaeda; les coses han anat massa lluny, més lluny del que esperàvem". Per això, afirma que "Al-Qaeda ha segrestat l'islam i que parla en nom de 1.600 milions de musulmans al món".  

L'última vegada que Noman Benotman va veure Bin Laden va ser en una reunió amb altres líders islamistes l'any 2000, on els va advertir de la deriva de la jihad global: "Ens reuníem d'igual a igual perquè ells eren els líders del seu grup i jo era el del meu, així que ens tractàvem d'iguals. I per això sempre manteníem un intens debat sobre estratègies, tàctiques, sobre qüestions religioses, fins l'última vegada, que va ser a Kandahar, l'estiu del 2000". Aquest exmujahidí explica que "va arribar un moment que em vaig quedar bloquejat, de veritat. Van començar a canviar la manera d'actuar, es van començar a tornar senzillament bojos. Només tenien ganes de matar".

De Bin Laden, Benotman, assegura que és una "persona humil, tímida i amb paciència que després de l'11 de setembre va entendre que només tenia una feina a fer, una missió: mantenir-se viu com a líder carismàtic d'Al-Qaeda i continuar inspirant moltes persones".

Aquest exmujahidí desradicalitzat s'ha convertit en un testimoni únic al món per haver qüestionat públicament els seus excompanys. I se n'ha guanyat l'enemistat. Però a Benotman li és igual: "El problema són les idees, les idees que són a les mans d'Al-Qaeda, que han estat creades i desenvolupades i que ara estan per tot arreu". Ara la preocupació de Benotman és la pròxima generació de musulmans: "Aquests nois són molt vulnerables i alguns veritablement s'han vist infectats per aquestes idees. Però, des d'una perspectiva islàmica, la gent hauria d'entendre que només és la ideologia d'un home que està boig".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut