Madrid

Un ministre amb experiència a Europa i bel·ligerant amb el procés

Descendent del marquès de Cubas i d'Esquilache, Íñigo Méndez de Vigo té una llarga carrera al Parlament Europeu, on va treballar en l'elaboració de la Carta de Drets Fonamentals i ha estat ponent en els tractats d'Amsterdam, Niça i Lisboa

RedaccióActualitzat

Íñigo Méndez de Vigo y Montojo, el relleu de José Ignacio Wert al capdavant del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, era fins ara secretari d'Estat per a la Unió Europea.

Nascut fa 59 anys a Tetuan, fill d'una família amb títols nobiliaris i de llarga tradició militar. És descendent per via paterna del marquès de Cubas i per via materna del marquès d'Esquilache i ell mateix té el títol de baró de Claret.

És llicenciat en dret i lletrat de les Corts, una oposició que va guanyar el 1981. Ha estat professor de Dret Constitucional a la Complutense de Madrid i ha escrit diversos llibres relacionats amb la reforma fiscal, el finançament autonòmic i la moneda única europea.

Íñigo Méndez de Vigo es va afiliar al Partit Popular al congrés de refundació de l'any 1989 i és vocal de la junta directiva del partit.

Eurodiputat pel Partit Popular des de l'any 1992, Méndez de Vigo ha ocupat càrrecs de responsabilitat com ara la presidència de la comissió que va elaborar la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea. És membre de la Comissió d'Assumptes Econòmics i Monetaris de la UE i ha estat ponent en l'elaboració dels tractats d'Amsterdam, Niça i Lisboa.

Bel·ligerant amb el procés sobiranista

De portes endins, Íñigo Méndez de Vigo s'ha caracteritzat per una defensa bel·ligerant de la unitat d'Espanya i per una postura clarament contrària al procés sobiranista de Catalunya.

L'any 2012, mentre era secretari d'Estat del govern espanyol per a la UE, va afirmar que Europa no estava "per a aventures de nous estats" i que una Catalunya independent no tindria "encaix constitucional ni solució a Europa".

Xiulat a Barcelona

L'any 1994, en un debat organitzat a la Pedrera per la Comissió Europea, Méndez de Vigo va rebre xiulades dels assistents a l'acte quan va afirmar que els comissaris europeus estaven farts que se'ls preguntés pel procés català.

Davant la vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, Méndez va dir que l'article 4.2 del Tractat de la Unió recull que "la integritat territorial i la identitat és una competència exclusiva de cada estat membre". I ho va arrodonir dient que "això és així i no té retop. Lenin deia que només els ximples discuteixen els fets, i això és un fet."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut