Katmandú

Un milió de nens afectats pel terratrèmol, segons l'Unicef

Les ONG i entitats internacionals van arribant al país amb ajuda humanitària i situen l'aigua com una prioritat

RedaccióActualitzat

Les organitzacions no governamentals comencen a concretar l'ajuda humanitària que enviaran les pròximes hores al Nepal, després del terratrèmol que, fins ara, ha causat la mort de més de 3.700 persones. L'ONU prepara una operació "massiva" i espera enviar aquest dilluns un primer avió amb ajuda alimentària.

Des de l'Unicef s'informa que prop d'un milió de nens s'han vist afectats pel sisme ja que han perdut les seves cases, famílies o escoles. "Es tracta de nens de famílies molt pobres que ja han estat sotmesos a perills de desnutrició, falta d'aigua, sanejament i, fins i tot, accions violentes", afirma Blanca Carazo, responsable de Programes de Cooperació de l'Unicef a Espanya. Carazo destaca que cal donar protecció psicosocial a la infància i "estar molt pendent dels nens que s'han pogut quedar sols com a conseqüència del terratrèmol, identificar-los, localitzar-los i buscar a les seves famílies per poder-los reunir novament". El Nepal és un dels països amb una taxa de desnutrició infantil més gran, prop del 40%. L'Unicef ja ha enviat dos avions amb 120 tones de subministres. Qui vulgui ajudar ho pot fer a través de www.unicef.es.

La Creu Roja ha anunciat que hi enviarà 3.200 mantes, prop de 1.700 tendes que faran de casa per a les persones que s'han quedat sense, o d'oficines improvisades. També hi destinaran 1.200 bidons de plàstic plegables i 500 jocs de cuina familiars. Oxfam Intermon, conscient que l'aigua és el primer bé de necessitat bàsica que falta, hi enviarà aigua potable. Metges del Món ha organitzat un equip de medicina i cirurgia amb tres experts en emergències per traslladar-se a les pròximes hores a Katmandú. El material que hi portaran podrà atendre unes 10.000 persones.

Des de Catalunya s'hi desplaçarà l'equip de la Unitat Canina K-9 de Creixell, al Tarragonès, per treballar en el rescat de les víctimes. Aquesta tarda el Comitè d'Ajuda Humanitària de la Generalitat posarà en comú tota l'ajuda que desplegaran no només les ONGs catalanes, sinó també altres institucions com ajuntaments i diputacions.

Bangladesh ha anunciat que obre els seus aeroports perquè hi arribi l'ajuda humanitària internacional, perquè el de Katmandú comença a estar desbordat entre l'ajuda humanitària que hi arriba i els turistes que esperen per marxar.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut