Barcelona

Un miler d'estudiants reclamen a Barcelona la insubmissió al model universitari del 3+2

La manifestació ha transcorregut sense incidents, amb l'excepció d'algunes pintades en aparadors de botigues i el llançament d'ous amb pintura a la seu del Mobile World Centre

RedaccióActualitzat

Un miler d'estudiants de Secundària i d'universitat s'han manifestat aquest dijous pel pel centre de Barcelona, per demanar a les universitats que es declarin "insubmises" al decret que estableix graus de tres anys i màsters de dos, el model universitari anomenat 3+2.

En la jornada de vaga, convocats pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la marxa estava encapçalada per una pancarta amb el lema "Els estudiants recuperem el futur. Aturem el 3+2" i les caricatures del ministre José Ignacio Wert i la consellera Irene Rigau amb el símbol de prohibició.

Abans d'arrencar la marxa, a la plaça de la Universitat de Barcelona, la portaveu del SEPC, Tura Tusell, ha criticat que la reforma del 3+2 "deixa les classes populars fora del sistema universitari i de l'educació superior".

A Lleida la concentració d'estudiants s'ha fet al davant de l'edifici del rectorat de la Universitat, mentre que a Girona ha estat al campus del Barri Vell, al davant de l'edifici de les Àligues, on hi ha el rectorat de la universitat.

Seguiment desigual

Tusell ha valorat positivament el seguiment majoritari de la convocatòria de vaga i ha assegurat que molts degans de facultats han aturat les classes després de parlar amb representants del sindicat sobre el motiu de la vaga.

Fonts de les universitats, en canvi, diuen que la jornada s'ha desenvolupat amb normalitat. Segons la Secretaria d'Universitats, la incidència més gran de l'aturada s'ha reflectit en set centres del campus del Poblenou i de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, amb algunes classes suspeses. També s'han suspès les classes en dues facultats del campus d'Humanitats del Raval de la UB i ha tingut un seguiment parcial en les facultats de Filosofia i Matemàtiques, a l'edifici històric de la plaça Universitat, i a Farmàcia, a la Diagonal.

A la Universitat Autònoma, la vaga ha estat seguida de forma desigual al matí, però ha estat important el seguiment en les facultats de Ciències de la Comunicació, Ciències Polítiques i Sociologia, Ciències de l'Educació, Psicologia i Filosofia i Lletres.

A la Universitat Politècnica de Catalunya, la de Girona i la Rovira i Virgili de Tarragona, la normalitat ha estat la tònica general, mentre que a la Universitat de Lleida s'han suspès les classes a la Facultat de Lletres i han aparegut diversos edificis amb les portes segellades amb silicona.

Incidents a la marxa i en algunes facultats de la UAB

La manifestació ha transcorregut sense incidents, amb l'excepció d'algunes pintades en aparadors de botigues, que han provocat que una dependenta s'enfrontés a dos encaputxats per espantar-los. També hi ha hagut llançament d'ous amb pintura a la seu del Mobile World Centre de plaça Catalunya, en suport a la vaga dels treballadors de Movistar. Alguns treballadors s'han afegit a la marxa d'estudiants.

Durant tot el matí, a la Universitat Autònoma de Barcelona hi hagut un fort desplegament dels Mossos d'Esquadra. El SEPC i la Coordinadora d'Assemblees de Facultats -les entitats convocants- han aixecat barricades als accessos del recinte per impedir l'entrada dels alumnes.

Mentrestant, una trentena d'estudiants ha trencat alguns vidres de la biblioteca de la Facultat de Comunicació. A més a més, en algunes facultats, com la de Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona, grups d'estudiants hi han passat la nit preparant la jornada d'avui.

Els alumnes demanen al rector de l'Autònoma que la universitat es declari insubmisa i no apliqui el 3+2.

Altres peticions generals són les d'incrementar el nombre de màsters públics, en detriment dels privats, i incrementar les dotacions per als fons de beques.

És la segona vaga que es fa a Catalunya en contra del 3+2, després de la del 26 de febrer.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut