Pla mig d'una petita amb una lupa experimentant a una de les propostes de la Fira. Imatge del 25 de gener del 2017. (Horitzontal)
Pla mig d'una petita amb una lupa experimentant a una de les propostes de la Fira. Imatge del 25 de gener del 2017. (Horitzontal)

Un miler de nens d'entre 0 i 6 anys experimenten amb la ciència a Manresa

Actualitzat

ACN Manresa.-"Volem que els nostres fills siguin futurs científics, però en canvi ens queixem que no hi ha vocació. Per què no comencem des del principi i els presentem la ciència com el què és? una activitat engrescadora perquè són reptes continus per intentar entendre el món. Això als nens els fascina de manera natural". La directora d'estudis d'Infantil de la Universitat de Vic-Universitat de la Catalunya Central, Montserrat Pedreira, explica així l'essència de la Fira d'Experimentació que, des de fa set anys, organitza la universitat manresana per acostar la ciència als infants de 0 a 6 anys. En aquesta edició, com a novetat, el certamen -que fins ara només s'organitzava un dia i era restringit exclusivament a les famílies- s'amplia també a les escoles per tal que tots els nens -independentment del seu estatus econòmic- hi puguin accedir. En total, prop d'un miler de nens experimentaran amb la ciència des d'aquest dijous i fins dissabte al Museu de la Tècnica de Manresa.

La 7a edició de la Fira d'Experimentació de Manresa, que se celebra a la capital del Bages, arriba amb novetats. La primera és que enguany el certamen s'obre també a les escoles perquè, fins ara, s'havia detectat que només hi accedien famílies d'un nivell econòmic benestant i, d'aquesta manera, s'aconsegueix que tots els infants -independentment del seu estatus econòmic- puguin gaudir-ne. De fet, entre les escoles que hi participen n'hi ha de màxima diversitat. Així doncs, està previst que hi assisteixin 721 nens de 14 centres escolars de la Catalunya Central. A més, a aquests cal sumar-hi els 250 que hi participaran dissabte en les sessions dedicades als nens que aniran acompanyats dels seus familiars. Per altra banda, i també com a novetat d'aquesta edició, enguany les propostes que es posen a l'abast dels més petits no han estat elaborades per alumnes del grau en Educació Infantil com en les anteriors edicions. Així, en aquesta edició s'hi presenten propostes dels equips de mestres que participen en el concurs 'La ciència i els infants', convocat per Rotary Club Manresa-Bages i els estudis d'Educació Infantil. Els infants també podran jugar i experimentar amb activitats que han elaborat els educadors del Parc de la Sèquia i amb les que formen part del Lab 0_6, l'espai permanent per a l'educació científica a les primeres edats d'UManresa-FUB.Entre les propostes, per exemple, hi ha una estructura amb pèndols que pesen diferent per veure si tenen les mateixes oscil·lacions o no; o bé un moble amb diferents elements naturals com pinyes i pedres que els nens poden mullar amb aigua i pintar amb una barreja d'aigua i farina per observar com canvien de color. La idea però, tal com ha explicat la directora dels estudis d'infantil de la UManresa, és que, en tot moment, el joc sigui lliure i no dirigit. "Mirant les cares dels nens, mirant l'acció i com no paren d'explorar et dones per satisfet perquè ofereixes a tots els nens la possibilitat d'experimentar amb la ciència des d'una perspectiva participativa, enriquidora i fascinant", ha subratllat. "Èxit rotund" La fira s'ha consolidat de tal manera que les inscripcions s'han esgotat en menys de 12 hores. "Tenim una pila de famílies en llista d'espera a qui els hi hem de dir que ja no poden venir perquè, evidentment, si hi ha massa nens la proposta perd la seva essència", ha explicat Pedreira. Entre els més petits, cares de concentració i de fascinació per descobrir, sense saber-ho, que la ciència forma part del dia a dia de tothom.

Anar al contingut