Roma

Un metge reconeix haver ajudat a morir a l'italià afectat de distròfia muscular que reclamava el seu dret a morir dignament

Poques hores després que es donés a conèixer la mort Piergiorgio Welby, l'home de 60 anys que reclamava el dret de morir, un metge italià ha reconegut que l'ha ajudat a fer-ho. Mario Riccio ha admès que ha estat ell qui ha desconnectat el respirador artificial que mantenia viu Welby, malalt de distròfia muscular des de feia trenta anys. El pacient, que ha mort a Roma, havia sol·licitat la interrupció de la respiració assistida per posar fi a la seva vida. Piergiorgio Welby ha rellançat el debat a Itàlia sobre l'eutanàsia. Fins i tot havia fet arribar un missatge al president de la república en què li explicava les seves pèssimes condicions de vida i demanava el dret a morir.

Actualitzat

El líder del Partit Radical italià, Marco Panella, ha anunciat la mort de Piergiorgio Welby, l'home que s'ha convertit a Itàlia en tot un símbol de la lluita per l'eutanàsia. Welby tenia 60 anys i en feia trenta que estava paralitzat al llit malalt de distròfia muscular, per la qual cosa demanava ser desconnectat del ventilador pulmonar que el mantenia amb vida.

El líder del Partit Radical italià ha anunciat, amb la veu molt emocionada: "Welby ha mort aquesta nit." A més, ha afegit que "ha aconseguit el que desitjava, allò pel qual ha lluitat com una extrema possibilitat de vida". Panella ha considerat que molta gent estarà "eternament agraïda", tant a Welby com al que era president del Partit Radical Luca Coscioni, que va morir el passat mes de febrer als 38 anys d'una esclerosi que va patir durant una dècada.

Coscioni i Welby, que encapçalen la Societat per a la Llibertat de la Investigació Científica, "han estat i seran font de força d'amor i esperança", ha afegit Panella.

Un cas polèmic a Itàlia

El cas de Welby ha suscitat un fort debat sobre l'eutanàsia a Itàlia, que divideix les forces polítiques, mentre que el món catòlic s'oposa a la seva petició.

Welby havia recorregut als tribunals perquè se li suspengués la respiració assistida, prèvia sedació terapèutica, però el Tribunal Civil de Roma va considerar "inadmissible" el recurs presentat al·legant un buit legal. El tribunal va indicar que el malalt podia demanar la interrupció del tractament terapèutic, però que es tracta "d'un dret no tutelat concretament en l'ordenament".

Welby es va definir la setmana passada com un home "extenuat i esgotat", que no podia "continuar endavant", segons ha dit Panella, que va parlar amb ell per telèfon. El setembre passat, Welby va enviar un videomissatge al president italià, Giorgio Napolitano, en què mostrava les seves condicions i demanava el seu dret a decidir morir lliurement.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut