Eclipsi parcial de Sol al Pallars, 3 de novembre del 2013 (Àlex Roca)
Eclipsi parcial de Sol al Pallars, 3 de novembre del 2013 (Àlex Roca)

Un mes de març ple de fenòmens i esdeveniments: un eclipsi solar i una gran marea viva

Néstor GómezActualitzat

Per si sol, el març és un mes que porta unes quantes dates assenyalades, però aquest 2015 el complementem amb fenòmens poc freqüents.

Pel que fa a les dates fixes, divendres 20 de març, a les 23.45, entrarem a l'estació astronòmica de la primavera. Una altra data clavada en el calendari és el dia 23, Dia Mundial de la Meteorologia, aquest any amb el lema "El clima: comprendre per actuar". I l'última data per no oblidar, diumenge 29 de març, a les dues de la matinada, caldrà avançar el rellotge a les tres. El canvi d'hora implicarà adaptar-se a l'horari d'estiu, serà més fosc al matí i més assolellat la tarda.

Ara bé, la singularitat i el que fa realment especial aquest març són dos fenòmens d'origen astronòmic d'efectes ben diferents a casa nostra.

Eclipsi solar parcial a Catalunya: el 20 de març, entre les 9.10 i les 11.20 del matí, si el temps ens ho permet i els núvols no ens fan la guitza, veurem a Catalunya un eclipsi solar parcial, la Lluna taparà el 70% del disc solar. Notarem que la llum del sol perd una mica de força, però és a partir del 80% quan la disminució de la llum és més intensa.

La primera gran marea del mil·lenni: el 21 de març hi haurà una gran marea viva, la primera marea més alta del tercer mil·lenni, a causa de l'alineació per conjunció de la Terra, la Lluna i el Sol. La situació de marea alta es podria intensificar per les condicions meteorològiques del dia. Si la voleu veure en plena acció només cal anar al Cantàbric o a la costa atlàntica francesa. Per fer-vos-en una idea, a la badia del Mont Saint-Michel, el nivell de l'aigua variarà 14 metres entre les 8 del matí amb plenamar, marea alta, i les 15 hores amb baixamar, marea baixa.

 

Anar al contingut