Alcalá de Henares

Un Mendoza "forçosament quixotesc" reivindica l'humor en recollir el Cervantes

RedaccióActualitzat

L'escriptor barceloní Eduardo Mendoza ha agraït el Premi Cervantes de literatura amb un discurs acadèmic ple d'ironia. L'escriptor ha rebut el guardó de mans del rei en un acte solemne a la Universitat d'Alcalá de Henares.



Mendoza, que havia avançat que el seu discurs seria "forçosament quixotesc", s'ha declarat un fidel lector de Cervantes, assidu d'"El Quixot" i, de professió, les seves tasques, ha reivindicat l'excel·lència de l'humor en la literatura, que practica en els seus escrits "amb reincidència", i ha negat que es tracti d'un gènere menor, com sovint es considera.

 

"Vivim -ha dit- temps confusos i incerts, i no pel que fa a la política i a l'economia, on sempre són així perquè som una espècie atabalada i agressiva i potser dolenta, sinó en allò que afecta el canvi radical del coneixement de la cultura i les relacions humanes, un canvi que no ha de ser ser nociu, ni brusc ni traumàtic."

Per la seva banda, el rei ha elogiat l'escriptor barceloní qualificant-lo de "mestre en el maneig de l'idioma" i de "veritable 'biògraf'" de la capital catalana, una ciutat que ha propiciat "un extraordinari ecosistema cultural" i on, com en la seva obra, la convivència entre castellà i català "és natural".



El lliurament del Cervantes és un dels actes centrals del Dia del Llibre, i, a més dels reis, hi han assistit el portaveu del govern i ministre d'Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut