Mapa d'anomalia de temperatures. (Font: NASA)
Mapa d'anomalia de temperatures. (Font: NASA)

Un març de contrastos tèrmics a l'hemisferi nord

Actualitzat
L'atmosfera funciona com una immensa balança amb dos braços que sempre està en equilibri. Durant el mes de març, el Canadà i Groenlàndia van registrar temperatures superiors a les normals i, en canvi, Europa, Amèrica del Nord i Àsia van tenir setmanes de temperatures inusualment fredes.


Hi ha uns patrons de pressió atmosfèrica que són molt útils per saber com es troba l'atmosfera, es denomina Índex d'Oscil·lació Àrtica (AO). L'índex el determina la diferència de pressió atmosfèrica entre l'Àrtic i les latituds mitjanes. Si l'AO és positiva, la pressió és baixa a l'Àrtic i alta a latituds mitjanes, l'aire fred es queda més concentrat a l'Àrtic. En canvi, si l'AO és negativa, la pressió a l'Àrtic no és tan baixa i la de les latituds mitjanes no és tan alta, l'aire fred flueix cap al sud i l'aire càlid cap al nord. A finals de març aquest índex va caure fins -5.6 com mostra la gràfica.

L'anomalia de temperatura, amb dades del satèl·lit Aqua de la NASA, té color vermell i taronja quan les temperatures mitjanes són superiors a les normals, i de color blau quan els valors són inferiors a les temperatures normals. I aquestes són algunes de les conseqüències a Europa:
- El Regne Unit va registrar el quart març més fred des del 1962.
- A la República Txeca, a finals de març, dues terceres part de les estacions meteorològiques del país van batre rècord.
- Alemanya va registrar el març més fred des del 1883.
- Moscou va tenir el març més fred des del 1950.
Anar al contingut