Vilanova i la Geltrú

Un jutge reconeix la incapacitat laboral d'una dona que té fibromiàlgia

La fibromiàlgia és una d'aquelles malalties que obliguen els que la tenen a lluitar doblement: primer, contra el mal físic i després, contra la incomprensió de la societat i fins i tot dels mateixos metges. Per això ara els afectats han rebut com un gran avenç la sentència d'un jutge que reconeix a una dona que té fibromiàlgia que això li impedeix treballar. La sentència afegeix que no es pot demanar als treballadors que en tenen una actitud heroica i qualifica la fibromiàlgia com una malaltia psíquica.

Actualitzat

Nadala Salbo ha aconseguit que un jutge reconegui que a causa de la fibromiàlgia que pateix no està capacitada per treballar. No obstant, no ha estat un camí fàcil. Després d'explicar-li els dolors i el cansament que arrossegava l'any 1993 una homeòpata ja li va diagnosticar fibromiàlgia, però aleshores el metge de família ni la va escoltar. Van haver de passar quasi 10 anys per confirmar que tenia fibromiàlgia. Per ella el diagnòstic va suposar deixar de sentir-se culpable per la seva debilitat i encarar la seva situació de malalta.

Ara té una sentència ferma que diu que té aquesta malaltia i que la incapacita per treballar. Xavier Sentís, diplomat en Relacions Laborals, ha explicat que aquest pas és molt important per aquest col·lectiu ja que només hi ha 33 casos que s'han tractat als jutjats i que han creat jurisprudència, dels quals només 5 van aconseguir que se'ls reconegués la fibromiàlgia com una de les causes, entre d'altres, que els impedien de treballar. 

La sentència de la Nadala afegeix que no es pot demanar als treballadors una actitud heroica i qualifica la fibromiàlgia com una malaltia psíquica. Conscients de la importància de la sentència, a la subseu del Garraf de l'Associació Catalana d'Afectats de Fibromiàlgia només hi tenen una objecció. Tal com ha explicat a TV3 Marta Coloma, de l'Associació Catalana d'Afectats de Fibromiàlgia, la malaltia no només consisteix a tenir ansietat, falta de memòria o depressió, sinó que sobretot el que comparteixen totes les afectades és un cansament físic acusat  i dolor agut.

Es calcula que un 3 per cent de la població té fibromiàlgia. La majoria són dones.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut