Exterior de l'Hospital Vall d'Hebron
Segons la denúncia, a la Vall d'Hebron hi van morir vuit persones entre l'agost del 2015 i el maig del 2016
Barcelona

Un jutge investiga la relació entre vuit morts a la Vall d'Hebron i les retallades

La justícia indaga si les decisions polítiques en relació amb la disminució de recursos sanitaris podria ser un delicte d'homicidi per imprudència en aquests casos

RedaccióActualitzat

L'Audiència de Barcelona ordena investigar si la mort de vuit pacients a l'Hospital Vall d'Hebron té relació amb les retallades i l'augment de les llistes d'espera.

L'escrit judicial dona la raó al recurs presentat per l'advocat de l'excap de Cirurgia Cardiovascular de l'hospital després que un jutjat d'instrucció va arxivar el cas.

Ara, segons l'Audiència, la justícia ha d'indagar si les decisions polítiques en relació amb la disminució de recursos sanitaris podria ser un delicte d'homicidi per imprudència en aquests casos.

L'Audiència, a més, demana al jutge d'instrucció que un perit forense independent faci un informe per valorar si els fets denunciats tenen fonament.

Segons la denúncia del doctor, a la Vall d'Hebron hi van morir 8 persones entre l'agost del 2015 i el maig del 2016 perquè havien de ser operades amb urgència i no es va fer. Prèviament, la fiscalia havia arxivat una denúncia anterior del mateix doctor que feia referència concreta a dues morts. Una denúncia que va fer publica poc abans de suspendre una avaluació interna que s'estava fent a tots els caps i que li podria suposar perdre el càrrec.

L'advocat del metge denunciant, José Sanchez Moreno, ha explicat que dos metges independents esbrinaran la relació de causalitat d'aquestes morts:

" Ja s'ha ordenat que dos metges forenses, és a dir dos metges independents i adscrits a l'administració de justícia puguin esbrinar quina és la relació de causalitat d'aquestes morts i el fet de la no intervenció i que el jutge d'instrucció faci les diligències d'instrucció pertinents"

Des de l'Hospital de la Vall d'Hebron es nega rotundament la relació entre la mort d'aquest pacients i les llistes d'espera i es mostren tranquils i disposats a col·laborar amb la justícia. La directora assistencial del centre sanitari, Anna Ochoa, afirma que les retallades pressupostàries no van afectar mai els aspectes assistencials:

" La gran retallada a salut ha sigut als sous dels metges. I no hem deixat de fer res, res. No s'ha deixat d'operar cirurgia cardíaca. Aquests senyors operen matí i tarda"

Des del Sindicat de Metges de Catalunya, el seu secretari General, Josep Maria Puig, creu positiu que s'investigui aquest cas:

" Està molt bé que finalment hi hagi una investigació seriosa per acabar de saber exactament el que es va fer en aquell moment, o a les llistes d'espera d'aquell moment van ser les responsables d'aquelles morts o no. I és evident que tothom ha d'acabar rendint comptes sobre la responsabilitat que té a la seva feina"

El Síndic de Greuges va concloure que no hi havia suficients indicis per sustentar la denuncia feta pel doctor.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut