Washington

Un jutge dels EUA qüestiona per primer cop la legalitat del programa d'espionatge de l'NSA

El programa d'espionatge massiu revelat per l'exanalista de l'agència, Edward Snowden, podria no ser constitucional. Així ho diu un jutge federal, malgrat que el Departament de Justícia podrà recórrer la decisió.

RedaccióActualitzat

Un jutge federal de Washington ha dictat sentència per primera vegada contra el programa d'espionatge que emmagatzemava de forma massiva dades de trucades de ciutadans revelat per l'exanalista de l'agència Edward Snowden al juny.

La decisió del jutge, de moment, és preliminar, però conté frases com: "No puc imaginar una invasió més indiscriminada i arbitrària que aquesta recol·lecció sistemàtica d'alta tecnologia i la retenció de dades personals de virtualment tots els ciutadans amb el propòsit d'emmagatzemar i analitzar sense aprovació judicial."

En 68 pàgines, el jutge analitza els mètodes i objectius de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA), el centre de cibervigilància més gran del món, que, segons diu aquest jutge, pot ser inconstitucional.

El jutge ha exigit al govern que deixi de recollir dades sobre els dos demandants, un advocat i el pare d'un extreballador de l'agència mort a l'Afganistan. Però aquesta petició podria anar seguida de moltes més.

La primera reacció de la Casa Blanca ha estat de moment tímida. Només diu que revisarà els protocols d'intel·ligència.

Les tecnològiques mouen fitxa

Precisament aquest dimarts, el president dels Estat Units, Barack Obama, rebrà a la Casa Blanca els directius de grans companyies tecnològiques, com Apple, Twitter, Facebook, Yahoo, Microsoft i Google, per abordar l'impacte de les revelacions sobre l'espionatge de l'Agència de Seguretat Nacional.

La reunió tindrà lloc després de la decisió del jutge federal i només una setmana després que aquestes grans tecnològiques demanessin a Obama recuperar la confiança dels usuaris en una carta conjunta.

Snowden continuarà exiliat

Washington ha rebutjat també la clemència demanada per Snowden a canvi de deixar de filtrar informacions. L'extècnic de l'agència haurà de seguir, de moment, exiliat a Rússia.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut