L'expresidenta Cristina Kirchner, aquest dijous, al Senat (Reuters)
L'expresidenta Cristina Kirchner, aquest dijous, al Senat (Reuters)
Buenos Aires

Un jutge argentí demana que s'aixequi la immunitat a Kirchner per poder-la detenir

L'acusa d'obstruir la investigació d'un atemptat el 1994 contra una mutualitat jueva argentina en què van morir 85 persones

RedaccióActualitzat

Un jutge argentí ha processat l'expresidenta i ara senadora Cristina Kirchner i en demana el desaforament per poder-la detenir. El jutge Claudio Bonadio l'acusa d'organitzar un pla criminal amb l'excanceller Héctor Timerman per dotar d'impunitat els ciutadans iranians suposadament autors de l'atemptat contra l'Associació Mutual Israelita Argentina de Buenos Aires el 1994. En aquell atemptat van morir 85 persones i 300 van resultar ferides.

El fiscal Alberto Nisman, que va ser el primer d'acusar Kirchner  per aquest cas, va aparèixer mort d'un tret a casa seva fa dos anys. La seva mort encara no s'ha aclarit.

L'expresidenta està processada en tres causes més per associació il·lícita, blanqueig de diners, negociacions incompatibles i frau a l'Estat. En tot cas, hi ha poques possibilitats, almenys a curt termini, que Cristina Kirchner pugui ser detinguda ja que el Senat li hauria de treure el blindatge de què gaudeix com a senadora, i no es preveu que això pugui passar ara mateix. 

Kirchner ha dit que és víctima d'una "persecució" i ha definit com un "excés" i una violació de l'estat de dret que un jutge la processés per aquest cas. "Aquestes mesures degraden encara més la justícia argentina -ha afirmat la senadora- i assenyalen al govern i al president, Mauricio Macri, com el màxim i verdader responsable d'una organització política i judicial per perseguir a l'oposició."

Anar al contingut