Boston

Un jurat popular condemna a mort Dzhokhar Tsarnaev per l'atemptat a la Marató de Boston

Els atemptats es van perpetrar amb dues bombes casolanes i hi van morir tres persones i 264 van resultar ferides

RedaccióActualitzat

Un jurat popular ha declarat culpable Dzhokhar Tsarnaev pels atemptats de Boston del 2013 i l'ha condemnat a mort. En els atemptats, perpetrats amb dues bombes casolanes, van morir 3 persones i 264 van resultar ferides.

El fiscal general dels Estats Units, Loretta Lynch, ha assegurat que aquesta pena és el "càstig adequat per un crim tan horrible".

Just després de cometre el crim els autors van fugir. Però el desplegament de l'FBI i la policia de Boston va donar els seus primers fruits amb la identificació dels suposats responsables, els germans Tamerlan i Dzhokhar Tsarnaev, dos joves d'origen rus que havien residit amb la seva família al Kirguizistan i a la república russa del Daguestan, que en aquell moment vivien de forma legal als EUA i de qui es van difondre fotografies.

Tres dies després de l'atemptat, els sospitosos van matar suposadament a Sean Collier, un policia de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), i posteriorment van segrestar un immigrant xinès, a qui van obligar a conduir-los a un lloc on recollir material explosiu i armes i a lliurar la clau de la targeta de crèdit, amb la qual van retirar 800 dòlars.

En un descuit, el ciutadà xinès va aconseguir fugir i avisar la policia, que va localitzar els Tsarnaev a Watertown, una població als afores de Boston on els germans van començar un tiroteig amb agents en què va resultar mort el germà gran, Tamerlan, Dzhokar va fugir.

La persecució del menor dels germans va motivar una espectacular operació policial que va incloure la cerca porta a porta i que milers de persones es quedessin tancades a casa seva per un toc de queda generalitzat.

Després dies d'incertesa i gairebé 24 hores de persecució, el 19 d'abril es va detenir el sospitós, amagat en un vaixell d'esbarjo guardat al pati del darrere d'un habitatge de Watertown i l'amo va avisar la policia.

L'ara condemnat tenia una ferida de bala a la gola que va obligar a la seva hospitalització en estat greu.

Dzhokar Tsarnaev va ser acusat pel govern nord-americà d'ús d'"armes de destrucció massiva" contra persones per la seva implicació en l'esclat de dues bombes al final de la marató.

Un gran jurat federal va acusar de 30 càrrecs, entre ells assassinat múltiple i ús d'una arma de destrucció massiva, per l'explosió de les bombes que van acabar amb la vida de tres persones durant la carrera i per la mort a trets l'agent al MIT.

Dzhokhar Tsarnaev va comparèixer per primera vegada davant la jutge federal Marianne Bowler el 10 de juliol de 2013, per començar la instrucció del seu cas en una sala del tribunal a Boston i, després de ser preguntat sobre com es declarava dels càrrecs federals dels que es l'acusava, va respondre "no culpable".

Després de diversos ajornaments, el judici es va celebrar l'abril passat i durant el mateix el Departament de Justícia dels EUA va demanar la pena de mort, una pena que l'estat de Massachussets havia recuperat expressament per poder-la aplicar en aquest cas.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut