Nova York

Un informe recomana fer canvis en el comitè de l'ONU contra el canvi climàtic

Un informe encarregat per l'ONU recomana canvis en el funcionament del grup d'experts del canvi climàtic d'aquesta institució. L'organisme va quedar desacreditat fa 3 anys, quan va fer públics errors en alguns dels seus informes. Una de les previsions que va haver de rectificar, després de moltes crítiques, és que les glaceres de l'Himàlaia desapareixerien el 2035. Ara, la principal recomanació que es dóna als científics de l'ONU és que només haurien de fer prediccions si disposen de proves científiques sòlides. En cap cas, però, l'informe qüestiona les conclusions científiques vigents.

Actualitzat
El comitè de l'ONU contra el canvi climàtic necessita reformes. És la principal conclusió d'un informe independent encarregat per avaluar la tasca d'aquest organisme i la rigorositat dels informes que publica. El que es va publicar el 2007, el mateix any que aquest comitè (IPCC per les seves sigles en anglès) rebia el Premi Nobel de la Pau, preveia que les glaceres de l'Himàlaia desapareixerien l'any 2035.

Però després que moltes crítiques qualifiquessin aquesta previsió d'exagerada, els responsables de l'IPCC van reconèixer l'error. Des d'aquest episodi, ara fa tres anys, la credibilitat de l'organisme ha quedat tocada, i per això el màxim responsable de l'ONU, Ban Ki-moon, va encarregar una investigació independent. Ara ja se'n coneixen els resultats.

Les recomanacions

L'informe de l'InterAcademy Council (IAC), un ens internacional que agrupa acadèmics de diverses àrees científiques, recomana realitzar canvis després de cada informe, reformar l'estructura del comitè i nomenar un director executiu per resoldre els temes del dia a dia i per parlar en representació de l'organisme.

"En futurs informes, tots els grups de treball haurien de contrastar els dubtes d'una manera més consistent, contrastant el seu nivell de comprensió del tema amb l'evidència que se'n té, i buscant el consens entre els experts", ha dit Harold Shapiro, el cap de l'estudi elaborat per l'IAC.

Alhora, també suggereix que el límit actual de dos mandats de sis anys per al director de l'IPCC és massa llarg.

Precisament, el president de l'IPCC, Rajendra Pachauri, -al càrrec des de l'any 2002- ha expressat la voluntat de reformar la institució. "Personalment sento que ara que s'ha presentat aquesta anàlisi tenim una sèrie de recomanacions que tinc la responsabilitat de portar a la pràctica", ha dit Pachauri.

Malgrat els errors o les exageracions, l'informe no posa en dubte les conclusions científiques sobre l'existència del canvi climàtic i afirma que no s'ha analitzat pas la ciència, sinó els procediments.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut