Madrid

Un informe policial confirma l'existència de l'operació Catalunya

S'hi afirma que "una de les competències" del comissari Villarejo era "el procés independentista català"

RedaccióActualitzat

Un informe signat pel comissari de policia Marcelino Martín Blas afirma que "una de les competències" del també comissari José Villarejo era "el procés independentista català". Aquest informe, donat a conèixer aquest dimarts pel diari "El Periódico", té més de 500 pàgines i forma part del sumari de l'anomenat cas Nicolay, que investiga les activitats presumptament delictives de Francisco Nicolás Gómez, conegut com a "petit Nicolàs".

Segons informa el diari, Martín Blas està relacionat amb el cas Nicolay a causa de la gravació il·legal d'una conversa seva amb agents del CNI sobre el "petit Nicolàs" quan era responsable d'Assumptes Interns de la policia. En l'informe signat per ell hi ha més indicis sobre activitats del que podria ser l'anomenada operació Catalunya.

Segons sembla, Francisco Nicolás Gómez té gravades converses seves amb l'empresari i exconvicte Javier de la Rosa en què aquest afirmava que estava "col·laborant" en un informe policial sobre la família Pujol. També al "petit Nicolàs" li van trobar una nota amb els noms de Villarejo i del seu advocat, Rafael Redondo, que és la persona que va acompanyar Maria Victòria Álvarez, exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola, a declarar davant de la policia.

Redondo també va ser l'acompanyant de Javier de la Rosa a declarar davant del jutjat pel mateix cas, en una data coincident en el temps amb una conversa entre l'empresari i Villarejo. I, finalment, Francisco Nicolás Gómez va oferir a la família Pujol mediar a favor seu en els processos judicials a canvi d'informació que pogués perjudicar ERC.

Una instrucció sucosa

El cas Nicolay l'està instruint a Madrid el jutge Arturo Zamarriego, i els últims dies ha estat força animat. Dimecres passat, 6 de juliol, va ser quan es va conèixer l'anomenada operació Catalunya, una presumpta trama d'ús polític de la policia per impedir el procés sobiranista català, precisament quan el comissari Villarejo va donar a entendre que l'operació havia existit.

En la seva declaració, Villarejo sembla que va reconèixer haver vingut a Catalunya per investigar diversos temes de corrupció, alguns sobre la família Pujol. Se'n va penedir, perquè dijous el seu advocat va emetre un comunicat en què negava "cap intencionalitat política" en les seves activitats com a policia.

Un enfrontament entre policies que destapa moltes irregularitats

Villarejo i Martín Blas van passar el 2014 de treballar de manera fluïda i amistosa a enfrontar-se de manera cruenta en pocs mesos, tot arran de l'esclat del cas Nicolay. Martín Blas va ser apartat d'Assumptes Interns i a partir d'aquell moment va acusar durament el cap de tots dos, el també comissari Eugenio Pino, d'encobrir les activitats irregulars de Villarejo, entre les quals hi havia la seva relació amb Francisco Nicolás Gómez, per la qual Villarejo està imputat en el cas.

Arran d'aquest enfrontament entre policies estan sortint a la llum detalls de la seva manera d'operar, i de manera colateral ha fet aflorar públicament l'anomenada operació Catalunya. Sembla que el voluminós informe elaborat per Martín Blas tenia per objectiu fer arribar als jutjats el relat i les proves dels fets que denunciava.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut