Un informe de Medi Ambient conclou que Catalunya incompleix amb el Protocol Kyoto i suspèn en desenvolupament sostenible

Catalunya suspèn en matèria de desenvolupament sostenible. Així és desprèn del primer informe que ha fet el Fòrum Ambiental amb dades oficials corresponents als anys 2004 i 2005. Dels 44 paràmetres estudiats, que abasten des d'indicadors econòmics fins a socials, en 17 cal una atenció prioritària i en 19 més s'alerta del risc en l'evolució futura. Els punts més crítics estan relacionats amb la falta d'eficiència energètica, emissió de gasos contaminants o la contaminació d'aigües subterrànies per nitrats, amb un dels percentatges més alts d'Europa. L'informe conclou que calen polítiques transversals i unificar criteris i esforços al govern per caminar cap a un model de país sostenible.<br>
Un informe de Medi Ambient conclou que Catalunya incompleix amb el Protocol Kyoto i suspèn en desenvolupament sostenible
Barcelona

Un informe de Medi Ambient conclou que Catalunya incompleix amb el Protocol Kyoto i suspèn en desenvolupament sostenible

Catalunya suspèn en matèria de desenvolupament sostenible. Així és desprèn del primer informe que ha fet el Fòrum Ambiental amb dades oficials corresponents als anys 2004 i 2005. Dels 44 paràmetres estudiats, que abasten des d'indicadors econòmics fins a socials, en 17 cal una atenció prioritària i en 19 més s'alerta del risc en l'evolució futura. Els punts més crítics estan relacionats amb la falta d'eficiència energètica, emissió de gasos contaminants o la contaminació d'aigües subterrànies per nitrats, amb un dels percentatges més alts d'Europa. L'informe conclou que calen polítiques transversals i unificar criteris i esforços al govern per caminar cap a un model de país sostenible.
Actualitzat

L'informe, de la Conselleria de Medi Ambient i Vivenda, destaca que el creixement sostenible de les emissions a Catalunya "és incompatible amb els objectius de Kyoto". I és que entre el 1995 i el 2001, l'emissió de gasos d'efecte hivernacle es va incrementar un 33%, mentre que a la Unió Europea es va reduir un 2%. Amb dades del 2003, les emissions d'aquest tipus de gasos a Catalunya estaven un 30% per sobre del màxim que el Protocol de Kyoto va establir per a Espanya el 2012.
L'"informe sobre medi ambient i desenvolupament sostenible", fet per la Fundació Fòrum Ambiental, està dividit en tres parts, ja que valora la sostenibiltat econòmica, social i ambiental de Catalunya. Dels 44 paràmetres estudiats, corresponents als anys 2004 i 2005 i que abasten des d'indicadors econòmics fins a socials, en 17 cal una atenció prioritària i en 19 més s'alerta del risc en l'evolució futura.
L'informe conclou que Catalunya és un dels països amb més contaminació d'aigües residuals. En les conques internes, on viu més del 93% de la població, hi ha un fort estrès hídric, segons els experts. I és que costa mantenir els cabdals d'aigua en nivells ecològics durant les èpoques de consum.
A més, el 70% del consum d'energia primària a Catalunya és de combustible fòssil, un 48% de petroli, molt per sobre de la mitjana europea. En aquest sentit, l'informe conclou que Catalunya és un dels pitjors països de la UE en sostenibilitat europea.
El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha admès la inquietud pel que fa als resultats de l'informe, perquè "la situació és dolenta". Amb tot, Baltasar creu que amb aquestes dades sobre la taula es poden començar a aplicar mesures. Per tant, el conseller ja ha avançat que l'informe esdevindrà un full de ruta del seu departament.
Amb tot, el conseller de Medi Ambient ha afirmat que un dels pitjors punts és el d'usos del sòl. En els últims deu anys, la superfície urbanitzada ha augmentat quasi un terç i ha crescut sis vegades més ràpid que la població, especialment a la costa.
Els punts més crítics estan relacionats amb la falta d'eficiència energètica, emissió de gasos contaminants o la contaminació d'aigües subterrànies per nitrats, amb un dels percentatges més alts d'Europa. Però l'informe es fixa també en problemes de caràcter social i alerta que un terç dels alumnes d'Eso no acaben aquests estudis.
En qualssevol cas, l'informe conclou que calen polítiques transversals i unificar criteris i esforços al govern per caminar cap a un model de país sostenible.