Nova York

Un informe de l'ONU xifra en 50.000 el nombre de morts a l'Iraq des de l'inici de la guerra

Segons un informe de l'ONU, durant els mesos de maig i juny d'aquest any han mort a l'Iraq sis mil persones. Des que els Estats Units van envair el país, el 2003, el nombre de víctimes mortals s'eleva a 50.000. La majoria de civils han mort en enfrontaments militars i atacs terroristes. L'ONU també assenyala que augmenten el nombre de segrestos i tortures, i apunta que creixen els crims per qüestions sectàries i el nombre de professionals que són víctimes de la violència.

Actualitzat

L'informe presentat per la missió d'assistència de l'ONU a l'Iraq denuncia que han augmentat els crims per qüestions sectàries a tot el país i també el nombre de professionals que són víctima de la violència. Així, assegura que centenars de professors, jutges, doctors i líders religiosos són objectiu dels atemptats, mentre que milers d'iraquians s'han vist obligats a deixar casa seva i a marxar cap a altres zones del país. Les dones, les minories nacionals i religioses, així com els homosexuals, són les principals víctimes de l'assetjament i la intimidació.

Les xifres exposades per l'informe són esgarrifoses. Durant els mesos de maig i juny passats, 6.000 civils van morir a l'Iraq, i des que va començar la invasió, el 2003, són ja 50.000 els morts.

L'ONU acull positivament el pla de reconciliació nacional promogut pel govern iraquià i les mesures concretes que ha pres en  favor dels drets humans, com la posada en llibertat de milers de detinguts. Tanmateix, crida l'atenció la necessitat de millorar la seguretat per normalitzar les operacions regulars de les agències internacionals que treballen al país ajudant el govern i la població civil.

Un altre element clau per a l'estabilització de l'Iraq és, segons l'ONU, l'acatament de la llei i l'ordre, i la necessitat de desmantetllar les nombroses milícies i els grups armats que hi operen.

Anar al contingut