Nacions Unides

Un informe de l'ONU adverteix d'un possible ressorgiment de la lluita armada al Sàhara

La "frustració" que viu la població del Sàhara Occidental per l'estancament del conflicte podria derivar en un ressorgiment de la lluita armada, segons reconeix l'últim informe del secretari general de l'ONU, Kofi Annan. El document consta de les impressions que va escoltar l'enviat personal d'Annan, Peter van Walsum, en les seves reunions amb representants del Marroc i el Front Polisario. El moviment independentista va advertir Van Walsum que "la frustració dels joves saharauis que volen lluitar podria arribar a ser impossible de resistir".

Actualitzat

Annan explica que la posició del Consell de Seguretat de l'ONU és complicada, perquè un dels seus preceptes és que no pot imposar cap mesura, fet que significa que la solució que s'assoleixi ha de ser "consensuada entre les parts". Però la negativa de les dues parts a reprendre les negociacions fa impossible un acord de pau durador.

En aquest carreró sense sortida, Annan creu que només hi ha dues alternatives: deixar que continuï l'estancament o, com proposen les Nacions Unides, que les dues parts reprenguin unes negociacions sense condicions prèvies. En aquest procés, Annan proposa que els dos països veïns, Algèria i Mauritània, siguin convidats a participar-hi.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut