Madrid

Un informe de diverses ONG denuncia el fracàs del Quartet per al Pròxim Orient

Una coalició de divuit ONG humanitàries i pels drets humans ha presentat un informe en què alerta que el Quartet pel Pròxim Orient no ha aconseguit millorar les condicions de vida dels palestins ni les possibilitats d'aconseguir la pau. L'informe, que examina el paper del Quartet, que integren els Estats Units, Rússia, l'ONU i la Unió Europea i que es va concebre com a mediador, alerta que en les àrees clau d'actuació d'aquest òrgan la situació es manté igual i en alguns casos fins i tot s'ha deteriorat des de la Conferència d'Annapolis del novembre passat que havia de rellançar el procés negociador entre palestins i israelians.

Actualitzat
"El Quartet per al Pròxim Orient continua sense complir la seva missió i es mostra incapaç de fer progressos que millorin la via de la població palestina o que facilitin el camí cap a la pau." D'aquesta manera denuncien fins a setze ONG, entre les quals es troben Oxfam Internacional, CARE i Metges del Món, el fracàs de l'anomenat Quartet, el grup que formen els Estats Units, l'ONU, Rússia i la Unió Europea.

L'informe elaborat per aquestes organitzacions constata que la incapacitat del Quartet d'aturar el progrés de les colònies jueves en territori palestí, malgrat haver-s'hi pronunciat en contra fins a divuit vegades. A més, parla d'impacte "gairebé nul" en l'objectiu d'augmentar la llibertat de moviments dels palestins, ja que es mantenen o han augmentat les restriccions de mobilitat sobre la població palestina per poder anar a la feina o a l'escola, per exemple. En aquest sentit, ha comptabilitzat prop de 600 controls de carretera de l'exèrcit palestí.

Un altre dels retrets que l'informe fa al Quartet és que no s'ha aixecat el bloqueig econòmic internacional a Gaza, on el 80% de la població depèn de l'ajuda humanitària mentre, paral·lelament, la situació humanitària es deteriorava.

Passar a l'acció

Per tot plegat, les setze ONG llancen una crida al Quartet perquè reafirmi els seus compromisos i garanteixi que totes les parts es responsabilitzin del compliment dels acords de pau i del "full de ruta". A més, demana al grup que revisi "radicalment" el seu enfocament i demostri que realment vol millorar la situació.

El Quartet del Pròxim Orient es va crear amb l'objectiu d'aturar els assentaments israelians, millorar les condicions de vida dels palestins i agilitzar l'arribada d'ajuda humanitària. L'exprimer ministre britànic Tony Blair és actualment l'enviat del Quartet a la zona.

L'informe l'han elaborat l'Agència Catòlica per al Desenvolupament (CAFOD), CARE (Alemanya), CARE (França), CARE (Països Baixos), CARE (Noruega), CARE (Àustria), CARE International (Regne Unit), Christian Aid, DanChurchAid, Diakonia, EMHRN, Metges del Món (Espanya), Oxfam International, Save the Children (Regne Unit), Save the Children (Suècia), UCP i World Vision Jerusalem.
Anar al contingut