Santa Coloma de Gramenet

Un informe atribueix l'explosió de gas de Santa Coloma de Gramenet a un defecte de la canonada i no a una fuita d'aigua

Un informe pericial sobre l'explosió de gas que hi ha haver ara fa un any a Santa Coloma de Gramenet, que va provocar la mort de dues persones i ferides a vint més, atribueix el sinistre a un defecte de fabricació de la canonada del gas. Segons ha pogut Catalunya Ràdio, l'informe conclou que les parets del tub eren més primes del compte en un tram de 20 centímetres. Això hauria facilitat que el tub es perforés. Fins ara s'havia dit que la canonada s'havia foradat per una fuita d'aigua.

Actualitzat

L'informe l'ha encarregat la jutge que porta el cas i, pels veïns, aclareix una mica més el que va passar ara fa un any. L'estudi determina que en un tram de 20 centímetres que coincideix amb el punt on hi va haver la fuita la canonada té la paret més prima del que marca la normativa, mentre que la resta del tub té un gruix normal. Al lloc de la perforació la paret fa entre 1,2 i 1,4 mil·límetres, i a la resta, el tub té un gruix d'entre 6 i 7. El jutjat número 2 de Santa Coloma de Gramenet ja ha ordenat als Mossos que obrin una investigació per descobrir qui va instal·lar, supervisar i inspeccionar la canonada.

Gas Natural manté que la canonada no té cap defecte de fabricació i que la perforació l'hauria causat un efecte extern, perquè en la instal·lació es van utilitzar materials d'última generació i tenia les inspeccions al dia. Per a la plataforma d'afectats, en canvi, la gasista és culpable.

Una fuita d'aigua en una canonada paral·lela a la del gas es va apuntar en un principi com a possible causa de l'accident. En aquest sentit, els pèrits de l'informe asseguren que, si el tub del gas hagués tingut el gruix reglamentari en tota la seva llargada, la fuita de gas hauria estat impossible.

L'explosió d'ara fa un any va causar dues morts i una vintena de ferits i va obligar a desallotjar 16 famílies. Aquest mes han de començar les obres per construir pisos nous al solar que ocupaven els números 64, 66 i 68 de la rambla del Fondo i el número 5 del passatge Sant Lluís. En un any i mig, les obres haurien d'estar acabades.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut