Barcelona

Un independent encapçalarà la llista de CDC i ERC el 27-S, amb Mas i Junqueras als llocs quatre i cinc

Les entitats sobiranistes accepten el preacord per la llista unitària de cara a les eleccions al Parlament, que ja ha estat ratificat per la direcció de Convergència

Actualitzat

Ja hi ha preacord per la llista sobiranista de cara a les eleccions al Parlament del 27 de setembre, a l'espera que el ratifiquin els signants. Partits i entitats sobiranistes han tornat a reunir-se i, després del "principi d'acord" assolit aquest dilluns, han tancat el preacord. "Hi ha un preacord susceptible de ser aprovat pels òrgans dels partits", ha explicat el president d'Esquerra, Oriol Junqueras, a la sortida de la cimera. La direcció de Convergència ha ratificat per unanimitat l'acord i el mateix ha fet ERC per assentiment. 

Llista civil, amb Mas i Junqueras de quatre i cinc

En la candidatura acordada, Artur Mas serà el número quatre i Oriol Junqueras serà el número cinc, segons han explicat fonts de les negociacions a Catalunya Ràdio. Segons han acordat CDC i ERC, la llista estaria encapçalada per una personalitat independent de consens. Convergència i Esquerra es repartiran els seus candidats a la llista. Tots dos partits, però, preveuen cedir llocs a Moviment d'Esquerres i Demòcrates de Catalunya, si les escissions sobiranistes del PSC i UDC se sumen a l'acord.

En canvi, la CUP aniria en una segona llista i estaria d'acord amb CDC i ERC a dotar de caràcter plebiscitari els comicis del 27 de setembre. El diputat David Fernàndez ha explicat aquest dimarts que no se sumaran a la candidatura conjunta i que, molt probablement, concorreran a les eleccions amb el nom de CUP-Crida Constituent.

Vistiplau de les entitats sobiranistes

Representants de Convergència i d'Esquerra han traslladat a la resta d'assistents el preacord d'aquest dilluns. Després d'una hora de reunió, tant partits com entitats s'han retirat per discutir en els seus òrgans interns si donen el vistiplau a la proposta o si volen introduir-hi aportacions.

"Ens ho han explicat perquè ho valorem i ho ratifiquem en els nostres òrgans de direcció", ha dit el president de l'ANC, Jordi Sànchez, a les portes de la Generalitat. Per la seva banda, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, s'ha mostrat optimista i s'ha compromès a continuar treballant perquè "cada dia que passa hi ha més raons per creure que el 27-S començarem a construir el futur d'un estat independent amb una relació boníssima amb els veïns". Tant Sànchez com Casals han evitat donar detalls del preacord.

Els assistents a la segona cimera

A la cita, a més de Mas, hi han acudit Oriol Junqueras i Marta Rovira (ERC); Josep Rull i Lluís Corominas (CDC); el president de l'Assemblea Nacional de Catalunya, Jordi Sànchez; la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, i Josep Maria Vila d'Abadal, de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). També han acudit a la reunió dirigents de MES (Magda Casamitjana i Pere Almeda) i de Demòcrates de Catalunya (Antoni Castellà, Mercè Jou, Elena Ribera i Gerard Ardanuy). La CUP, que no formarà part de la llista conjunta, ha declinat assistir a la cimera tot i estar-hi convidada i en una roda de premsa posterior ha rebutjat el preacord assolit.

També hi era el president de Súmate, Eduardo Reyes, que ha anat a la plaça de Sant Jaume per reclamar a partits i entitats que es posin d'acord. Reyes ha demanat als participants a la reunió que pactin una llista que, preferiblement, estigui encapçalada per algú de la societat civil. El líder de Súmate, que no ha estat convidat a la trobada, ha explicat que ha anat a la plaça de Sant Jaume per "pressionar" tots els agents perquè arribin a un acord.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut