Incendi a Margalef (Bombers)
Incendi a Margalef (Bombers)
Margalef

Controlat l'incendi de Margalef, que ha afectat prop de tres hectàrees

Aquesta setmana s'espera complicada per la forta calor i la baixa humitat, els millors aliats dels focs forestals

RedaccióActualitzat

Controlat l'incendi forestal a la serra de Montsant, a tocar del pantà de Margalef. Una quinzena de dotacions terrestres treballen a la zona per exingir el foc. També hi participen un helicòpter de comandament, un bombarder i dos avions de vigilància i atac.

El foc va començar al costat d'una via d'escalada en una àrea forestal de les Solanes, al Priorat. És una zona rocosa, de difícil accés i amb molt desnivell. Segons els Mossos d'Esquadra, ja s'ha restablert la circulació de les carreteres T-713 a Margalef i C-242 a Juncosa, que es van tallar aquest diumenge a causa de l'incendi. Segons dades provisionals del cos d'Agents Rurals, i a l'espera de la revisió perimetral definitiva, l'incendi principal ha afectat 2'1 hectàrees i el focus secundari 0'6 hectàrees de vegetació forestal, que pertanyen al Parc Natural de la Serra de Montsant.

El foc es va declarar cap a dos quarts de tres de la tarda. Segons els bombers, una marinada moderada va fer que el foc pugés a la carena des del pantà. D'altra banda, el ràpid ascens de les flames va comportar que hi hagués focus secundaris.

La principal preocupació dels Bombers era evitar que el foc pogués travessar la carena i endinsar-se en el Parc Natural de la serra de Montsant.

Setmana complicada

L'incendi de Margalef és el primer d'una setmana que s'espera complicada per la forta calor i la baixa humitat, els millors aliats dels focs forestals. Són dues variables que no es poden controlar, però n'hi ha d'atres que sí. Una mesura senzilla és llaurar els rostolls un cop s'ha fet la sega.

Després de la sega del cereal, molts pagesos llauren la terra i la deixen a punt per a la sembra. Una decisió que no només beneficia els terrenys. Deixar-los nets de rostolls, en plena canícula, és clau per evitar que es propagui un incendi. Una mesura que els agents rurals recomanen que es faci, sobretot, en zones pròximes a boscos, masos i vies de comunicació.

L'helicòpter és el suport més eficaç per a les tasques de prevenció d'incendis i el més ràpid de localitzar columnes de fum. Per això, des que va començar la calor, a vista d'ocell, els agents controlen prop de 250.000 hectàrees de camps de cereal a set comarques catalanes i també sobrevolen espais com el pantà de Riba-roja per vigilar que els pescadors no encenguin focs.

Anar al contingut