La viuda de Joseba Goikoetxea, Rosa Rodero, assassinat fa 20 anys per ETA, parla amb Axun Lasa i Edurne Brouard, les dues víctimes del GAL i amb la …
La viuda de Joseba Goikoetxea parla amb dues víctimes del GAL i amb la parlamentària d'EH Bildu.
Bilbao

Un homenatge obert a "totes les víctimes, no només d'ETA" recorda l'ertzaina assassinat Joseba Goikoetxea

Bilbao ha estat testimoni d'un dels passos cap a la convivència al País Basc més importants i emotius des de la fi de la violència d'ETA. Els exmembres dissidents de la banda Carmen Gisasola i Andoni Alça, així com diverses víctimes dels GAL i representants polítics del PNB i de l'esquerra "abertzale", han acudit plegats a l'homenatge a Joseba Goikoetxea, sergent de l'Ertzaintza assassinat per ETA fa 20 anys.

RedaccióActualitzat

Bilbao ha estat testimoni aquest divendres d'un dels passos més importants i emotius cap a la convivència al País Basc, des de la fi de la violència d'ETA. Els exmembres dissidents d'ETA Carmen Gisasola i Andoni Alza, així com diverses víctimes dels GAL i representants polítics del PNB i de l'esquerra abertzale han acudit plegats a l'homenatge a Joseba Goikoetxea, sergent de l'Ertzaintza assassinat per ETA fa 20 anys.

La viuda de Goikoetxea, Rosa Rodero, dos anys després de la fi de la violència, ha transformat el 20è aniversari del seu assassinat en una invitació a la reconciliació, ja que ha estat un homenatge obert a "totes les víctimes, no només d'ETA". Els participants, amb una àmplia representació del PNB i de l'esquerra "abertzale", han caminat cap a la simbòlica plaça de la Convivència. Entre totes les imatges que ha donat l'acte n'ha destacat una, per insòlita: la de la presa d'ETA Carmen Guisasola, que pertany a la "via Nanclares" fent costat als familiars de Goikoetxea. Al gest, s'hi ha sumat l'ex-pres Andoni Alza, la primera persona que es va acollir a aquesta iniciativa i que ha sortit de la presó fa poc per la derogació de la "doctrina Parot".

Curiosament, els presos de l'anomenada "via Nanclares", molts dels quals han mostrat el seu penediment, s'estan veient molt poc beneficiats per les recents excarceracions d'etarres després de la derogació de la "doctrina Parot".

A l'acte, hi han estat altres familiars de víctimes, com la filla de Santiago Brouard i les germanes de Lasa i Zabala, víctimes dels GAL, compartint el missatge de superació dels bàndols.

Durant l'acte, la viuda de l'ertzaina, Rosa Rodero, ha agraït, molt emocionada, a "tots" la seva presència i ha ressaltat la importància que "en aquests anys de tranquil·litat", sense atemptats d'ETA, "es puguin reunir totes les víctimes, siguin d'on siguin". "Hem de seguir lluitant per Euskadi i perquè els nostres fills i néts visquin en pau, en una terra sense el patiment de tants anys", ha dit. També ha pres la paraula la seva filla, Leire Goikoetxea Rodero, que tenia poc més d'un any quan van matar el seu pare, i que ha relatat que li hauria agradat conèixer-lo. S'ha mostrat convençuda que en aquest moment estaria "molt content" per poder entreveure "un futur d'una Euskadi en pau i sense més nens orfes".

A la concentració que han fet al passeig del Campo Volantín, a escassos metres d'on va ser tirotejat l'ertzaina, que també va ser destacat membre del PNB, han acudit centenars de militants i càrrecs públics d'aquesta formació. Encapçalats pel president de l'EBB, Andoni Ortuzar i els exlehendakaris José Antonio Ardanza i Juan José Ibarretxe, també hi han participat l'exconseller d'Interior Juan María Atutxa, el coordinador de Lokarri, Paul Ríos, i el diputat general de Biscaia, José Luis Bilbao, entre d'altres. Per part d'EH Bildu, hi han assistit els parlamentaris Laura Mintegi, Pello Urizar i Juanjo Agirrezabala, així com el diputat d'Amaiur Rafa Larreina. Pel PSE ha estat present Rodolfo Ares.

 

Anar al contingut