València

Un home que recollia diners fingint 2.000 tumors es burla dels donants en un vídeo

El valencià Paco Sanz, que va arribar a recaptar 250.000 euros amb la seva suposada malaltia, està en llibertat condicional, acusat d'estafa, blanqueig de capitals i apropiació indeguda

RedaccióActualitzat

Paco Sanz és un valencià de 46 anys que va engegar una campanya de recollida de diners per la seva suposada malaltia. Afirmava que tenia la síndrome de Cowden, una malaltia d'origen genètic, que li havia causat -deia- fins a 2.000 tumors. Tot era fals. Un vídeo que va gravar a casa seva, amb l'ajuda de la seva parella i la presència dels pares, revela els diferents assajos que va fer abans de gravar missatges aparentment colpidors sobre la seva situació i es burla de la gent que busca com a donants. Amb els seus missatges, Sanz va convèncer fins a 8.000 persones que, de bona fe, van donar milers d'euros.

 

 

En el vídeo, al qual ha tingut accés l'Agència Atlas, Paco Sanz diu: "Necessito el vostre impuls perquè veraderament pugui vèncer la mort, que està tocant a la porta." Tot seguit, en la presa falsa, etziba: "Apa! Ha quedat xulo", i fa una botifarra davant la càmera a la gent a qui li demana ajut per finançar el tractament mèdic. La nòvia l'assessora: "Si no els commous, no t'enviaran diners". "Sí, sí, jo el que vull són diners", respon Sanz. La mare també intervé."Me n'enric, de les bajanades que dius".

Paco Sanz va protagonitzar campanyes a les xarxes i actes públics, amb el suport de famosos com Risto Mejide i Xavier Deltell. Va arribar a recollir 250.000 euros. Els seus enganys es van descobrir i la policia el va detenir, com també la seva parella i els seus pares. Des de la setmana passada estan en llibertat condicional. L'home està acusat, entre altres delictes, d'estafa, blanqueig de capitals i apropiació indeguda, té retirat el passaport i s'ha de presentar al jutjat cada quinze dies.

La família que va preparar aquesta farsa té la casa a la Pobla de Vallbona, a la comarca del Camp de Túria. Ningú els ha tornat a veure allà des que el jutge els va deixar en llibertat.

L'engany de Paco Sanz recorda al cas Nadia, a Lleida, sobre l'estafa d'un pare que recollia fons per curar la malaltia de la seva filla. El jutge imputar els pares de la Nadia per exhibicionisme, provocació i explotació sexual. Aquest cas va fer caure la recaptació de les iniciatives solidàries.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut