L'escultor Enrique Tenreiro pintant la tomba de Franco
L'escultor Enrique Tenreiro pintant la tomba de Franco
Madrid

Un home profana la tomba de Franco amb pintura vermella cridant "per la llibertat"

És un escultor gallec, que hi ha pintat un colom de la pau

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres al matí, l'escultor gallec Enrique Tenreiro ha fet una "performance" al Valle de los Caídos: ha pintat un colom de la pau i les paraules "per la llibertat" a sobre de la làpida de la tomba del dictador Francisco Franco.

Ho ha gravat i tuitejat el fotògraf Pedro Armestre, que s'ha equivocat a l'hora d'escriure el cognom de Tenreiro:

 


Notícia relacionada: La Fundació Francisco Franco crida a fer un nou "alçament"

Els vigilants del temple han retingut Tenreiro quan estava acabant l'acció. Llavors ha dit:

"Per la llibertat i per la reconciliació de tots els espanyols. Perquè no hi hagi cap bàndol vençut. No tinc res contra Franco, només és per la llibertat."

 

La galeria d'art Artbys de la Corunya ha penjat a Twitter un comunicat o "nota de premsa" que afirma que ha escrit a mà Tenreiro abans de l'acció:

"El que busco és un espai de llibertat per la 'llibertat robada' a la generació dels nostres pares i avis. És el meu petit gra de sorra, que espero que serveixi per alleujar el dolor dels perdedors d'una guerra civil que no s'hauria d'haver produït."

El text també expressa l'esperança que l'acció serveixi per "tancar la ferida de molta gent que encara guarda als seus cors", i es disculpa amb els que es puguin sentir agredits per l'acció.

 

 

"Delicte de danys amb possible agreujant d'odi"

Segons fonts de la Guàrdia Civil citades per l'agència Europa Press, aquest cos policial ha obert una investigació a Tenreiro per un presumpte "delicte de danys amb possible agreujant d'odi".

En un primer moment Patrimoni Nacional havia dit que havien detingut l'escultor, però després la Guàrdia Civil ha assegurat que només està investigat.

 

Admirador de Duchamp

Format artísticament a la Corunya, Tenreiro té 49 anys, ve d'una família amb noms destacats en l'art contemporani a Galícia i ha fet abans altres accions artístiques similars.

Admirador de Marcel Duchamp, va criticar la Ciutat de la Cultura de Santiago de Compostel·la passejant una creu a l'esquena, simbolitzant "la creu" que suposa aquesta infraestructura per a la cultura gallega.

També ha criticat sovint la monarquia espanyola, a la qual es refereix com "els bombons".

Notícia relacionada - L'enterrador de Franco: "L'exhumació es pot fer en tres quarts d'hora"

 

El debat sobre Franco

Tenreiro ha fet aquesta acció en ple debat sobre el futur del cos de Francisco Franco i la seva ubicació definitiva.

El govern de Pedro Sánchez s'havia proposat, com a mesura simbòlica prioritària, treure'l del Valle de los Caídos abans que acabés el juliol.

Notícia relacionada: Més de 116.000 firmes demanen que Franco sigui enterrat a la Sagrada Família

 

Alternativa, l'Almudena

L'oposició de la família del dictador i les dificultats legals van endarrerir-ho, i van portar a l'aprovació, en ple agost, d'un decret llei per poder-ho fer amb garanties. El setembre el ple del Congrés dels Diputats va validar aquest decret llei.

Però la possibilitat que el cos acabés en ple centre de Madrid, a la catedral de l'Almudena, on la família Franco és propietària d'una tomba, podria convertir la mesura en una arma de doble fil.

Notícia relacionada: L'Eurocambra aprova il·legalitzar les fundacions que exalten el feixisme

Polèmica amb el Vaticà

Aquest mateix dimarts, el govern espanyol i el Vaticà han polemitzat sobre aquesta possibilitat, després que la vicepresidenta Carmen Calvo es reunís aquest dilluns amb el segon del papa Francesc.

Segons Calvo, la cúpula de l'Església catòlica està d'acord que, "òbviament", el cos no pot acabar a l'Almudena, però el portaveu de l'Estat vaticà va negar que hagués dit res d'on s'ha d'enterrar o no el dictador.

Notícia relacionada: Llargues cues al Valle de los Caídos contra l'exhumació de les restes de Franco

ARXIVAT A:
Franquisme
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut