Una dona posant la rentadora en una imatge d'arxiu
Una dona posant la rentadora en una imatge d'arxiu
Santander

Un home, condemnat a pagar l'exdona per haver fet les feines de casa

La dona va deixar la feina per dedicar-se en exclusiva a les tasques de la llar i ara l'Audiència de Cantàbria diu que té dret a indemnització

RedaccióActualitzat

A Cantàbria, un home haurà d'indemnitzar amb 23.628 euros la seva exdona per les feines de casa que va portar a terme durant els sis anys de convivència. Així ho ha determinat l'Audiència de Cantàbria confirmant així la sentència que va dictar el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 de Castro Urdiales. La sentència, però, encara es pot recórrer.

La parella, que es va casar en règim de separació de béns, es va separar legalment. Al gener del 2007, però, va reprendre la convivència fins al maig del 2013, quan es va dictar sentència de divorci. L'Audiència explica que, després de reiniciar la convivència la dona va deixar la feina per dedicar-se en exclusiva a les feines de casa, "fent possible que el marit prescindís del servei domèstic remunerat que va haver de contractar quan estaven separats". Així, el tribunal entén que l'home es va beneficiar de la nova situació:

"El cònjuge que s'ha dedicat a treballar fora de la llar familiar ha pogut amb els seus ingressos augmentar el seu patrimoni personal, mentre que l'altre ha dedicat el seu temps i esforç a l'atenció de la família, i no se n'ha vist beneficiada la seva posició econòmica al final del règim de separació de béns".

El tribunal considera que la indemnització de 23.628 euros "compensa el temps efectivament dedicat a les feines de la llar" de la dona. En aquest sentit, l'Audiència conclou que el fonament d'aquesta indemnització, que és compatible amb una pensió compensatòria, "és la prèvia contribució en espècie -amb la feina domèstica- per part d'un dels cònjuges a l'aixecament de les càrregues familiars".

La sentència també conclou que les feines de la llar "no només són una forma de contribució, sinó que constitueix un títol per obtenir una compensació en el moment de la finalització del règim".

Com s'ha fixat la indemnització

Per establir la xifra d'indemnització, s'ha partit del 50% del salari mínim interprofessional, ja que també se'n va beneficiar ella, de les feines, diu l'audiència, així com el període de convivència

El tribunal afegeix, finalment, que en els supòsits de reconciliació dels cònjuges separats judicialment es manté la separació de béns i que aquest règim "no eximeix cap dels cònjuges del deure de contribuir a l'aixecament de les càrregues familiars".

"Hi pot contribuir amb la feina domèstica, no sent necessari, per tant, que els dos cònjuges aportin diners o altres béns per sufragar les càrregues del matrimoni. La feina per a la casa es considera com una forma d'aportació a les despeses comunes".

Anar al contingut