Toronto

Deu morts i 15 ferits en un atropellament múltiple a Toronto

La policia deté el conductor de la furgoneta i confirma que ha estat una acció deliberada, però no parla de terrorisme jihadista

RedaccióActualitzat

Deu persones han mort i una quinzena més han resultat ferides en un atropellament massiu en un carrer cèntric de Toronto, al Canadà. La Policia ja ha arrestat l'atacant, que conduïa una furgoneta llogada i amb la qual hauria envaït una vorera del carrer, atropellant els vianants. És un jove canadenc de 25 anys.

La policia ha confirmat que es tracta d'una acció deliberada, però, de moment, no parla que hagi estat una acció del terrorisme jihadista. És el pitjor atac de la història recent del país.

Eren quarts de dues del migdia hora de Toronto quan una furgoneta llogada envestia desenes de persones en una concorreguda avinguda del nord de la ciutat més important del Canadà. Ha recorregut un quilòmetre i mig de passeig emportant-se tot el que trobava i atropellant molts ciutadans. Al final, la policia ha pogut neutralitzar-ne l'autor.

 

 

 

El qui ha evitat un drama encara pitjor ha estat un agent amb molta sang freda. La televisió canadenca ha mostrat l'escena, gravada per un vianant. El conductor semblava tenir una arma i crida a l'agent que li dispari al cap i el mati. El policia, però, ha aconseguit reduir el sospitós sense disparar ni un sol tret. Desprès s'ha vist que la suposada arma era el seu mòbil.

Atac deliberat sense cap pista jihadista

Què hi ha al darrera d'aquest atropellament massiu? Ara mateix es una incògnita. Només se sap que el sospitós es diu Alex Minassian, de 25 anys, canadec d'un suburbi de Toronto. La policia ha assegurat, literalment, que som davant d'un atac deliberat, però que el detingut "no té una connexió particular amb la seguretat nacional".

És a dir, si el "modus operandi" recorda molts atemptats de seguidors d'Estat Islàmic en ciutats occidentals, les autoritats canadenques no parlen en cap moment d'una pista jihadista ni que l'autor pugui tenir relació amb moviments islamistes radicals. No estava fitxat pels serveis de seguretat ni, pel que se sap fins ara, se li coneixia cap ideologia violenta.

 

 

En declaracions als periodistes, una testimoni ha dit:

"Molta gent cridava perquè el vehicle s'aturés, però ha continuat corrent, ha atropellat tot de gent i tres persones estaven estirades a terra sense moure's."

"Semblava que ho fes expressament perquè, si hagués tingut algun problema mecànic, el conductor hauria estavellat el cotxe contra alguna cosa que l'hagués aturat. Però ha continuat per la vorera."

 

 

Missatge de Trudeau

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, ha dit poc després de l'atropellament que els seus pensaments eren "amb tots els afectats pel terrible fet".

 

 

Es dona la circumstància que la ciutat acull aquests dies una cimera de ministres d'Afers Exteriors del G-7 que tracten d'expedients que tenen a veure amb mesures antiterrioristes i l'extremisme jihadista.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut