Agents de la Guàrdia Civil, l'1 d'octubre, desallotjant els concentrats davant l'escola Sant Miquel de Castellgalí
Agents de la Guàrdia Civil, l'1 d'octubre, desallotjant els concentrats davant l'escola Sant Miquel de Castellgalí
Manresa

Un guàrdia civil nega a la jutge que els manifestants de l'1-O fossin violents

Va intervenir a Castellgalí, i en la declaració judicial contradiu l'atestat de la mateixa Guàrdia Civil

Xavi RosiñolActualitzat

Sorpresa en la investigació de l'1 d'octubre que està fent un jutjat de Manresa. Un dels agents de la Guàrdia Civil que va participar en l'operatiu a Castellgalí va desmentir aquest dilluns davant de la jutge l'atestat que va redactar la mateixa Guàrdia Civil.

L'informe diu que la gent que es va concentrar davant de l'escola Sant Miquel insultava i fins i tot intentava agredir els policies. Un dels dos agents que van declarar admet que això no és veritat i que en tot moment la resistència de la gent va ser passiva, sense cap mena de violència.

Els altres agents han ratificat l'atestat

El jutjat d'instrucció número 2 de Manresa té oberta una investigació sobre l'1 d'octubre, en què han declarat ja sis agents de la Guàrdia Civil, que compareixen com a testimonis. Fins ara, tots havien ratificat la versió dels atestats, que descriuen actituds violentes dels votants i justifiquen així les càrregues policials.

 

La delegació del govern espanyol a Catalunya ha enviat a declarar els agents encarregats de la recollida de les urnes, que no van participar directament en les càrregues.

Citat el responsable de l'operatiu

Però les seves declaracions han servit per identificar els càrrecs superiors, que van dirigir l'operatiu. En especial, els agents que han declarat han apuntat a un tinent coronel de la comandància de Sant Andreu de la Barca, que diuen que va dirigir totes les reunions de la Guàrdia Civil abans de l'1 d'octubre.

La jutge ja li ha demanat que testifiqui, i l'ha citat per a mitjans del mes que ve. A més, li ha denegat la petició de declarar per videoconfèrencia, i haurà de declarar personalment als jutjats de Manresa. A Castellgalí la Guàrdia Civil i els Mossos van arribar a encarar-se els uns amb els altres:

Dos alcaldes i un regidor investigats

En el marc d'aquesta investigació, la jutge també ha citat com a investigats per desobediència dos alcaldes del Bages, el de Callús, Joan Badia, que va ja va comparèixer el 5 de febrer i es va acollir el dret a no declarar, i el de Fonollosa, Eloi Hernández, que està citat per al 12 de març.

 

Notícia relacionada: Memòria audiovisual de l'1-O

Aquest jutjat de Manresa també està investigant el regidor de Cultura de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona, conegut per haver-se fet una foto amb nas de pallasso al costat d'un agent de la policia durant el registre del 20 de setembre a la Conselleria de Governació.

Sindicats de la Guàrdia Civil volien que se l'investigués per un delicte d'odi, però finalment la jutge només ha continuat la investigació per desobediència, per haver-se oposat a l'actuació de la Guàrdia Civil durant el referèndum de l'1 d'octubre.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut