Agents entrant a l'IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada per l'1-O
Agents entrant a l'IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada per l'1-O
Madrid

Un guàrdia civil de l'1-O a Sant Joan de Vilatorrada: "Els primers a pegar eren ells"

L'agent, un dels pares que va denunciar l'IES de Sant Andreu de la Barca, explica al Suprem que a l'institut Quercus van rebre cops de peu i de puny

Irene VaquéActualitzat

El Suprem ha escoltat aquest dijous el testimoni d'un guàrdia civil de Sant Andreu de la Barca que va denunciar un suposat cas d'adoctrinament a l'IES El Palau, d'aquest municipi, una denúncia que la Fiscalia va arxivar. 

L'agent, amb la identificació TIP U41506Z, també va actuar el dia del referèndum a l'Institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, al Bages, on un agent va rebre l'impacte d'una cadira metàl·lica. El que es van trobar, ha afirmat, era "violència" perquè hi havia "cops de peu i de puny":

"No hi havia pacifisme per enlloc. Vam dir, entrem com puguem, perquè si quedem aïllats i ens coneixen, no sé què pot passar. Tot el tumult que hi havia... entre cops vam entrar pel passadís que van obrir amb penes i treballs els companys de seguretat."

"Envestien la gent, no eren simplement insults, que al meu humil parer no deixen de ser violència. Envestien els agents, els empenyien, es va fer una massa d'oponents i empenyien amb cops de peu i de puny, intentaven derrocar o contrarestar la pressió que podien fer els GRS."

"Jo vaig rebre esgarrapades i cops. No ho vaig denunciar perquè ens ha passat de tot en la vida."

"Jo m'he vist en situacions diverses i perilloses, però el personal que venia amb mi sí que em van dir després que es pensaven que d'allà no en sortirien."

 

"Es mastegava l'odi"

Com han fet altres testimonis d'aquesta vintena sesssió de judici, l'agent s'ha referit a l'"odi" que va veure en els concentrats al col·legi:

"Vaig poder sentir els insults "fill de puta", "fora", tot tipus d'insults. Vaig poder veure les cares d'odi i de menyspreu davant els agents de l'autoritat, que érem nosaltres. Es mastegava l'odi i una ràbia que jo no sé aquestes persones com podien haver contingut tanta ràbia, tant odi."


"Els primers que pegaven" eren els concentrats

Preguntat per l'advocat Benet Salellas per si els agents van actuar de forma "sorprenent" contra la gent a l'IES Quercus, el guàrdia civil ho ha negat i ha argumentat que els primers que van rebre cops van ser els agents:

"De forma sorprenent no, perquè els primers que pegaven eren les persones que impedien a la Guàrdia Civil dur a terme la seva feina."

El testimoni ha dit que no va veure "la producció de cap lesió" i ha defensat que l'ús de la força va ser "proporcionat". Ha admès també que sap que hi ha un investigat per l'actuació policial en aquest institut. En total, però, la justícia investiga 13 companys seus per un operatiu que va acabar amb 14 ferits. 

A més, l'Audiència de Barcelona va qualificar la seva actuació de "desproporcionada". 

Aquestes són algunes de les imatges de l'1-O a Sant Joan de Vilatorrada: 

 


 

 

Denúncia contra l'IES El Palau

L'agent ha explicat que la situació que va veure arran del referèndum el va portar a demanar un canvi de destinació i ha remarcat que estava preocupat pels seus fills. A preguntes del fiscal Jaime Moreno, ha revelat que ell va denunciar que van obligar el seu fill a participar en una manifestació després de l'1-O:

"Soc una de les persones que va posar la denúncia perquè, en el cas del meu fill, el van fer sortir a protestar amb unes pancartes... Em vaig queixar perquè l'institut està per ensenyar i per donar les classes de les assignatures. No per participar, i més, precisament, el meu fill... El van fer sortir a fer una protesta d'indignació per l'1-O. El meu fill està orgullós de la professió del seu pare, la vol seguir, i no puc consentir que el facin sortir a protestar pel que va patir el seu pare l'1-O."

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut