Protesta d'activistes a Times Square per demanar el tancament de Guantánamo (Foto: EFE)
Protesta d'activistes a Times Square per demanar el tancament de Guantánamo. (Foto: EFE)
Washington

Un grup de presos en vaga de fam a Guantánamo reben "quatre trets" per oposar resistència en ser traslladats

El Pentàgon admet que es van efectuar "quatre trets amb armes no letals" per reduir els presoners que es trobaven en vaga de fam i que van oferir resistència a l'hora de ser traslladats a altres cel·les, segons un portaveu de la presó, amb "armes improvisades".

RedaccióActualitzat
L'autoritat militar de Guantánamo va ordenar el trasllat a cel·les individuals als presos del mòdul VI, on més d'una trentena es trobaven, encara s'hi troben, en vaga de fam. D'aquests, uns onze són alimentats per força amb sèrum. Quan els guardes van començar el trasllat dels reclusos a les cel·les, "alguns dels detinguts van oferir resistència amb armes improvisades". En resposta, segons un portaveu de la presó, es van disparar quatre bales "no letals" per reduir els presoners, tot i que la font no ha especificat de quines armes es tracta, si de bales de goma o armes "teaser", que disparen dards connectats a una font elèctrica.

Tot va començar quan els reclusos, la majoria en vaga de fam, van tapar les finestres i les càmeres que hi ha instal·lades en les cel·les comunes i les autoritats de la presó van decidir traslladar-los de cel·la adduint la "salut i la seguretat dels detinguts".

Un equip del personal mèdic de la presó va avaluar la situació de cada detingut, segons consta en un comunicat en què no es fa cap referència al nombre de presos que finalment van ser traslladats. Tampoc se sap quants ferits hi ha hagut, només que no n'hi ha cap de greu.

El Pentàgon ha reconegut que són 30 els presos que es troben en vaga de fam, d'un total de 166 que continuen a Guantánamo. No obstant, el Centre for Constitutional Rights, que representa alguns dels detinguts, amb els quals té contacte telefònic, ha assegurat que el nombre de presos en vaga no és de 30 sinó de 130.

La protesta va començar el 6 de febrer per les "dures condicions disciplinàries" en què, segons els detinguts, viuen en els barracons. Les vagues van començar després que els guàrdies van escorcollar i tocar barroerament els llibres de l'Alcorà d'alguns reclusos, d'una forma que ells consideren una "profanació", segons van dir els seus advocats el mes passat, quan van poder contactar-los, finalment, després de dues setmanes en què les autoritats militars els ho van impedir.
Anar al contingut