Món

Un grup de desallotjats pels Jocs protesta a la plaça de Tiananmen per reclamar indemnitzacions més altes

Quan només falten quatre dies perquè comencin els Jocs, les protestes han tornat a la capital de la Xina. Segons testimonis presencials, un grup d'entre vint i cinquanta desallotjats per les obres dels Jocs Olímpics ha sortit al carrer per mostrar el seu desacord amb les indemnitzacions que els ofereixen per haver de deixar les seves cases.

Actualitzat
La protesta s'ha dut a terme de forma pacífica al sud de la plaça de Tiananmen i ha estat dispersada per la policia. Els veïns es queixen pel que consideren que és una compensació baixa per haver de deixar els seus habitatges amb motiu dels Jocs Olímpics. Se'ls ofereixen uns 1.170 dolars (752 euros) per metre quadrat, una quantitat que està per sota del preu del mercat en una de les àrees més cares de la capital xinesa.

Segons l'ONG Centre sobre els Drets de l'Habitatge i els Desallotjaments (COHRE, en anglès), vinculada a l'ONU, més d'1,5 milions de persones han estat desallotjades per les obres olímpiques, una xifra que el govern xinès rebaixa a uns milers del total de gairebé 20 milions de persones que viuen a la ciutat. A més a més, segons el govern xinès han estat degudament compensats. En altres ciutats que han acollit les olimpíades, també hi va haver desallotjaments però amb xifres inferiors: uns 2.700 a Atenas i 2.500 a Barcelona mentre que a Atlanta van ser 30.00 i a Seúl, amb la celebració dels Jocs el 1988, es va desallotjar 720.000 veïns sota un règim de partit únic.

Anar al contingut